Foto: Iron TriangleFoto: Iron TriangleU Kulturno informativnom centru (Preradovićeva 5, Zagreb) od 16. do 18. travnja održat će se program Bitka za kvart: Gentrifikacija na filmu, uz niz filmskih projekcija o stambenim politikama i predavanje nezavisnog istraživača i filmaša Anthonyja Killicka. Ulaz je slobodan.

Program u utorak, 16. travnja u 19 sati otvara dokumentarni film Željezni trokut (Iron Triangle) Prudence Katze i Williama Lehmana koji vodi u njujorški Queens, točnije Willets Point gdje desetljećima spontano raste mreža malih autoservisa. Vlasnici su većinom migranti koji uspješno vode svoje obrte usprkos izostanku potpore gradskih vlasti. Kada Željezni trokut privuče pažnju privatnih investitora koji u njemu vide priliku za brzu zaradu i lukrativnu urbanu obnovu, radnici Willets Pointa morat će udružiti snage u borbi protiv gentrifikacije i društvenog čišćenja koje se kriju iza prividno dobronamjernih urbanističkih planova obnove.

U srijedu, 17. travnja u 19 sati gost i selektor filmova Anthony Killick održat će predavanje na temu Video kao političko oružje - Gentrifikacija i klimatske promjene. Killick je znanstveni novak na Sveučilištu u Leedsu, te radi kao nezavisni istraživač za CUSP (Centre for Understanding Sustainable Prosperity). Doktorirao je na temu odnosa filmskih festivala, aktivizma i urbanog razvoja te sudjelovao i pokrenuo niz kulturnih projekata uključujući Bristol Radical Film Festival i Liverpool Small Cinema.

Predavanje će biti popraćeno kratkometražnim filmovima aktivističkih videokolektiva Reel News (UK i SAD), Syrena i Kontrplan (Poljska) koji prate niz inicijativa koje su poduzele lokalne zajednice u borbi protiv privatizacije i zagađivanja okoliša.

U 21 sat slijedi dokumentarni film Rat zastava (Flag Wars) u režiji Lynde Good Bryant i oskarovke Laure Poitras. U pitanju je intiman i pronicljiv portret zajednice usred procesa gentrifikacije u gradiću Columbus u Ohiju. Što se događa kada imućni gej bijelci usele u crnački radnički kvart? Dok novi stanari restauriraju svoje, netom kupljene, derutne kuće, starosjedioci se bore da očuvaju svoju zajednicu i njezine vrijednosti.

Neizbježni sukobi otkrivaju predrasude i egocentrične interese na obje strane, ali i zajednički san za posjedovanjem vlastitog doma. Film je osvojio nagradu žirija na prestižnom SXSW Film Festivalu, te nagradu Peabody a bio je nominiran i za nagradu Emmy. Ovaj rani dokumentarac Laure Poitras, autorice Citizenfour, portreta slavnog zviždača Edwarda Snowdena, daje iskrenu i neuljepšanu sliku siromaštva, bogaćenja i lokalne politike u Americi.

Program se zaključuje u četvrtak, 18. travnja u 19 sati uz projekciju filma Paula Snga Otimačina: Velika prijevara socijalnih stanova (Dispossession: The Great Social Housing Swindle). Godine 2017. stanovanje je postalo goruće pitanje britanske politike. Usprkos medijskom interesu, malo tko se ozbiljno bavio katastrofalnim dugoročnim potezima koji su uzrokovali kroničnu nestašicu subvencioniranih stanova u Ujedinjenom Kraljevstvu. Film istražuje interese koji se kriju iza namjernog zapuštanja te potom rušenja i regeneracije zgrada sa subvencioniranim stanovima koje se sustavno odvija tijekom posljednjih trideset godina.

Film pokazuje načine na koji se pojedinci i zajednice bore protiv države i privatnih investitora kako bi spasili svoje domove od buldožera, te istražuje odluke koje su krizu pretvorile u tragediju. Priča je to o ljudima koji znaju kako stanovanje nije stvar luksuza već fundamentalno ljudsko pravo. U istom bloku gledat će se i prvu epizodu projekta Vodič kroz krizu stanovanja (The Rhyming Guide to the Housing Crisis) koja vodi u londonski Aylesbury Estate.

Projekt je pokrenuo spoken word umjetnik i aktivist Potent Whisper (aka Georgie Stephanou) koji i sam potječe iz radničke obitelji te je odrastao u socijalnoj zgradi u južnozapadnom Londonu. Vinjete o krizi stanovanja koje Potent Whisper radi u suradnji s potlačenim stanarima pozivaju na akciju i refleksiju, te pretvaranje teorije u praksu.

Filmovi se prikazuju na engleskom jeziku bez hrvatskih titlova. Ulaz je slobodan.