rijeka_sutjeska_copy51244.jpgVlada RS proglasila je gradnju hidroelektrana u najstarijem i biološki najraznovrsnijem nacionalnom parku u BiH javnim interesom. Pogledajte što se aktivisti bore očuvati.
Kampanja Bitka za Sutjesku je pokrenuta kao odgovor na planove za izgradnju malih hidroelektrana u Nacionalnom parku Sutjeska. Investitor Drina Hydro Energy iz Ugljevika planira izgraditi pet malih hidroelektrana, dvije na rijeci Sutjesci i tri na Hrčavki. Vlada Republike Srpske je te male hidroelektrane od svega 13 MW, u srcu najstarijeg i biološki najraznovrsnijeg nacionalnog parka u BiH, proglasila javnim interesom. Struka, lokalna zajednica, civilni sektor i šira javnost se tome oštro protive, ukazujući na dugoročne posljedice i ekonomsku neisplativost tog projekta.

Gradnja hidroelektrana po Zakonu o nacionalnim parkovima je moguća samo ukoliko su iste proglašene javnim interesom. Zato je važno da se ovim planiranim hidroelektranama ukine neopravdano dodijeljen status "javnog interesa", ističu iz inicijative te su pokrenuli peticiju kojom traže od Narodne skupštine RS da povuku ovaj status s projekta.

Peticiju provodi udruga Centar za životnu sredinu na 12 lokacija u Republici Srpskoj (Banja Luka, Foča, Prijedor, Prnjavor, Novi Grad, Bijeljina, Doboj, Čelinac, Gradiška, Mrkonjić Grad, Zelenkovac i Lopare). U roku od sedam dana, 22. do 28. siječnja, trebaju skupiti tri tisuće potpisa.
 
Ključne riječi: hidroelektrane, bioraznolikost, Sutjeska
<
Vezane vijesti