Foto: Centar za životnu sredinuFoto: Centar za životnu sredinuU Nacionalnom parku Sutjeska jučer je završeno sedmodnevno istraživanje živog svijeta u kanjonima Sutjeske i Hrčavke, u zoni neposrednog utjecaja planiranih malih hidroelektrana na ovim rijekama te neobrađeni rezultati ukazuju na izuzetno bogatstvo i vezanost rijetkih vrsta za ove vodotoke.

Također rezultati dodatno pobijaju opravdanost izgradnje spomenutih objekata na vodotocima NP Sutjeska. Istraživanje su pokrenuli Centar za životnu sredinu, Arbor Magna WWF, uz podršku švicarske organizacije Pro Natura, a uz sudjelovanje preko dvadeset istraživača iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

Za vrijeme istraživanja iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS je došlo priopćenja koje na licemjeran način pokušava osporiti čitavu kampanju, kojoj je cilj da se Nacionalni park Sutjeska očuva i da se zaustave planovi za izgradnju malih Ovo nije samo pitanje Sutjeske. Sutjeska je simbol svih borbi koje vodimo za očuvanje naših rijeka.hidroelektrana.

"Ne mogu da shvatim poruku Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS da se kampanjom 'već duže vrijeme neistinama, nepotpunim informacijama ili dezinformacijama obmanjuje javnost', kada se sve informacije kojima raspolažemo i s kojima izlazimo u javnost baziraju upravo na temeljnim naučnim istraživanjima, koja smo i ovih dana provodili. Za potrebe istraživanja angažirano je preko 20 stručnjaka iz regije, koji su predano radili na poslu koji je trebao biti urađen od strane izrađivača spornih studija utjecaja“, rekao je  Đorđije Milanović iz udruženja za zaštitu prirodnog naslijeđa Arbor Magna te dodao kako u priopćenju Ministarstva stoji i zamjerka da istraživački tim nije tražio dozvole za istraživanje, što nije točno.

Dozvole za rad su dobivene od nadležnih institucija: Nacionalnog parka Sutjeska i Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-povijesnog i prirodnog nasljeđa RS, te nikakvo odobrenje nije bilo potrebno od Ministarstva, u skladu sa članom 91. Zakona o zaštiti prirode.

Nakon gorkih iskustava s dosadašnjim stavovima Ministarstva po ovom pitanju, ovakve izjave uopće ne iznenađuju, nego potvrđuju nestručnost i suštinsko nerazumijevanje problematike u okviru ove institucije. U nedostatku argumentacije,ministrica Golić špekulativno proziva ekološke organizacije da možda imaju skrivene motive u ovoj kampanji, što je sramotno za jednu ovakvu instituciju, koja je najodgovornija za loše stanje u NP Sutjeska i za odobrenje studija utjecaja koje vrijeđaju i struku i decenije napornog rada na očuvanju ovog područja.

"Ovo nije samo pitanje Sutjeske. Sutjeska je simbol svih borbi koje vodimo za očuvanje naših rijeka. Predstavnici Ministarstva su prije dvije godine izjavili da je Sutjeska mrtvi kapital, dok mi istraživanjima biodiverziteta NP Sutjeska potvrđujemo da ovo područje ima najveće predispozicije za razvoj turističkih i naučno-istraživačkih aktivnosti u Bosni i Hercegovini. Neće mnogo proći dok se interesi pojedinaca i žustro podržavanje ovakvih projekata od strane vlada ne krenu rušiti kao kula od karata pod pritiskom struke, javnosti i razuma", zaključila je Nataša Crnković iz Centra za životnu sredinu.

Ključne riječi: hidroelektrane, bioraznolikost, Sutjeska
<
Vezane vijesti