Prema analitičarima, FTV, RTRS, Nezavisne novine i Glas Srpske, pod uticajima vodećih političkih partija, vode pravi medijski rat zanemarujući sve etičke standarde

Prema analitičarima, FTV, RTRS, Nezavisne novine i Glas Srpske, pod uticajima vodećih političkih partija, vode pravi medijski rat zanemarujući sve etičke standarde.

Nezavisne novine i Glas Srpske nedavno su objavili da je urednik emisije Federalne televizije (FTV) 60 minuta Bakir Hadžiomerović reketirao zagrebačku INA-u. Hadžiomerović je to demantirao i najavio tužbe, a slučaj će ispitati i hrvatska policija.

Medijski analitičari tvrde da je u BiH, u međuvremenu, eskalirao pravi medijski rat između FTV-a s jedne, te Nezavisnih novina, Glasa Srpske i Radio-televizije Republike Srpske (RTRS) s druge strane i da su etički standardi u međusobnim optužbama potpuno zanemareni.

vaskovic.jpg

"Kampanju protiv mene i Bakira Hadžiomerovića vodi režim na čelu sa Miloradom Dodikom, a glavni operativac tog režima je lažna veličina nezavisnog novinarstva Željko Kopanja. On ubija svaki glas koji govori o stvarnom stanju u RS-u", kaže Vasković.

Vasković tvrdi da "mediji pod Dodikovom kontrolom šire lažni optimizam" dok u RS-u vlada "kriminalizovani režim". "Odgovorno tvrdim da mafija u Republici Srpskoj ima svoju državu i da od te mafijaške države pokušava napraviti nezavisnu državu", kaže Vasković.

Prema njegovim riječima, "političkom vrhu RS-a smeta objavljivanje argumenata i dokumenata koji potvrđuju teške kriminalne radnje, zloupotrebe javnih fondova i budžeta u ovom entitetu".

U jeku medijskog rata, novinari Glasa Srpske, Nezavisnih novina i RTRS-a istupili su iz zajedničkog udruženja BH novinari

"Niko ovdje nije objavio nijedne riječi o tome da je SIPA podnijela krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika i još 14 osoba tereteći ih za zloupotrebu i pljačku 115 miliona maraka, ali su zato Dragana Lukača optužili da je ratni zločinac i kriminalac", kaže Vasković.

U jeku medijskog rata, novinari Glasa Srpske, Nezavisnih novina i RTRS-a istupili su iz zajedničkog udruženja BH novinari i reformirali sopstveno, Udruženje nezavisnih novinara Republike Srpske (NUNS).

Predsjednik NUNS-a Dragan Jerinić kaže da udruženje BH novinari nije stalo u zaštitu kolega iz RS-a izloženih napadima FTV-a koja je davno izašla iz okvira profesionalnog izvještavanja i godinama vrši medijski teror nad javnim ličnostima u RS-u.

"Mi smo odlučili da odgovorimo na takve medijske napade. Novinari i mediji u Banjoj Luci, odnosno RS-u, ne žele više da šute kad ih ovi iz Federacije BiH godinama bezrazložno prozivaju da su dio nedemokratskog, netolerantnog režima koji navodno vlada u Banjoj Luci", ističe predsjednik NUNS-a.

Generalna tajnica udruženja BH novinari Borka Rudić tvrdi da su razlozi odlaska dijela srpskih novinara iz ovog udruženja političke prirode. "Radi se o političkoj povezanosti pojedinih novinara, prije svega Željka Kopanje i menadžmenta RTRS-a, sa SNSD-om", kaže Borka Rudić.

Borka Rudić je za Deutsche Welle komentirala i aktuelnu medijsku sliku BiH. "Mislim da je jako loše za kompletnu medijsku zajednicu u BiH da javni servisi pretvaraju svoje programe u izvještavanje o slučajevima svojih novinara", upozorava Borka Rudić.

"Potpuno je skrenuta pažnja sa uloge javnih servisa na personalna pitanja i personalne odnose pojedinih novinara, na uticaje političkih partija na uredničke politike javnih servisa i to sada postaje jedno vrzino kolo iz kojeg je vrlo teško izaći", kaže generalna tajnica udruženja BH novinari.

"Medijska slika BiH ogledalo je stanja na političkoj sceni", kaže analitičar Media Centra Dušan Babić. "Žalosno je što su dvije vodeće političke partije SNSD i SDP BiH stavile šapu na dva javna servisa, s tim što moram reći da je u posljednjih mjesec dana RTRS izbalansiranija od FTV-a", kaže Babić.

Babić također ističe da ni Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) ne radi svoj posao kako treba, da ne suzbija jezik mržnje, no portparol RAK-a Amela Odobašić podsjeća da se "RAK ne upušta u javne polemike koje se odnose na uređivačke politike".
"RAK je dobio jedan prigovor na izdanje emisije 60 minuta i odluku će donijeti nakon analize. Mnogi od slučajeva koje je RAK do sada analizirao izlazili su iz okvira nadležnosti Agencije, a ulazili u domen klevete, što je u nadležnosti sudova, a ne RAK-a", kaže Amela Odobašić.

< >
Vezane vijesti