prvi_vizual.png#PrvaGeneracija ime je inicijative koju je 2016. pokrenula švedska vlada. Cilj inicijative je podići razinu svjesnosti među mladima i edukatorima o Globalnim ciljevima održivog razvoja koje su države članice UN-a usvojile 2015. godine. Inicijativu je već provelo petnaestak zemalja diljem svijeta i obuhvatila je nekoliko milijuna djece i mladih. Kampanjom se u Hrvatskoj želi inspirirati učenike da kreiraju vizuale na temu Globalnih ciljeva održivog razvoja. Prijave do 10. svibnja.

Učenici koji žele sudjelovati imaju zadatak izraditi plakat koji se odnosi na jedan od 17 Globalnih ciljeva održivog razvoja (COR), a koji se izravno ili neizravno odnosi na klimu i klimatske promjene. Cilj plakata je senzibilizirati javnost za odabrani cilj i njegov učinak na klimatske promjene.

Prijaviti se mogu učenici osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj od 03. travnja do 10. svibnja putem e-mail adrese prvageneracija2019@gmail.com, a detaljne uvjete natječaja možete pronaći na web stranici.

Pet najboljih učeničkih plakata bit će dio završne izložbe koju je kreirao Švedski Institut a prikazuje ciljeve održivog razvoja i kako se Švedska nosi s njihovom provedbom, a ima za cilj potaknuti raspravu o ciljevima i suradnju pri ostvarivanju ciljeva.

Izložba će biti postavljena u EU tjednu održivog razvoja od 30. svibnja do 5. lipnja u Studentskom centru u Zagrebu. Na dan otvorenja izložbe održat će se panel diskusija u Stablu znanja Studentskog centra u kojoj će sudjelovati predstavnici poslovnog, akademskog i civilnog sektora te finalisti natječaja.