seksizam.jpgCentar za građanske inicijative Poreč u sklopu projekt "Bilo kuda, seksizam svuda", poziva sve građane/ke da se fotografiraju s vlastitim primjerima seksizma te ih podjele s ciljem podizanja svijesti o sveprisutnosti seksizma u svakodnevnom životu.

Cilj projekta je  povećanja senzibiliteta mladih odraslih osoba i građana/ki za rodnu ravnopravnost, promociju demokratskih vrijednosti, odnosno promicanjem ljudskih prava. 

"Želimo senzibilizirati građane/ke za prepoznavanje seksizma, koji se toliko utjelovio u naše društvo, da ga više niti ne prepoznajemo", navode iz Centar za građanske inicijative Poreč te pozivaju sve građane i građanke da fotografije s vlastitim primjerima seksizma pošalju na cgiporec@cgiporec.hr ili da "zalijepe" na Facebook zid uz ‪#‎bilokudaseksizamsvuda.

"Svi i sve smo osjetili/e posljedice seksizma na vlastitoj koži, ali ih možda nismo znali/e prepoznati. Dijeljenjem vlastitih primjera, podižemo svijest o sveprisutnosti seksizma u svakodnevnom životu", poručuju iz Centra.

Također, navode nekoliko činjenica o seksizmu u Hrvatskoj poput toga da žene dobivaju 18 posto nižu plaću od muškaraca na istom radnom mjestu, da su oba spola žrtve seksizma od malih nogu, da nam po rođenju svrstavaju u "kutije" te da se očekuje ponašanje u skladu s društvenim očekivanjima. Također, navode podataka kako je 90 posto žena doživjelo ulično uznemiravanje, kao i da je seksizam u reklamama veliki problem, pošto poruku koja nam se preko medija ponavlja, počinjemo shvaćati kao istinu te počinjemo iste obrasce primjenjivati i u stvarnom životu.

Ključne riječi: seksizam
<
Vezane vijesti