centar_za_z_s1.jpgCentar za životnu sredinu, postupajući po molbi građana Banja Luke, podnio je kaznenu prijavu protiv Društva Rudnici boksita d.o.o. Banja Luka i Borisa Lazendića iz Banja Luke, kao odgovorne osobe, a zbog sumnje da su postupali suprotno odredbama Kaznenog zakona i Zakona o zaštiti životne sredine Republike Srpske.

Naime, u neposrednoj blizini obiteljskih kuća u Ložioničkoj ulici, na tzv. 20-om kolosijeku teretne željezničke stanice u Banjoj Luci, poduzeće Ovaj problem zagađenja nije jedinstven slučaj i građani bi ih trebali prijavljivati nadležnim organima, jer se zapravo radi o zagađivanju životne sredine i ugrožavanju zdravlja svih građana zbog profita pojedinacaRudnici boksita d.o.o Banja Luka bave se prijemom i vaganjem kamiona rude, odlaganjem i utovarom rude boksita u vagone čija se crvena prašina rasipa i zagađuje zrak, zemljište i vodu koja se nakon padavina slijeva u slivnike i završava u rijeci Vrbas, bez ikakvog prethodnog tretmana.

Mjesto istovara rude nije betonirano, adekvatno ograđeno niti na bilo koji drugi način ispunjava minimum uvjeta za obavljanje ove djelatnosti, a naslage crvene prašine se nakon padavina pretvaraju u crveno blato koje se lijepi na gume vozila, te raznosi i van Ložioničke ulice. Rudnici boksita d.o.o. Banja Luka, uz znanje i odobravanje odgovorne osobe, direktora Lazendić Borisa, obavljali je navedenu djelatnost bez posjedovanja ekološke dozvole, a zbog čega je Odjeljenje za inspekcijske poslove Grada Banja Luka izdalo Rješenje o privremenoj zabrani odlaganja rude boksita na "20-om kolosijeku". Postavljanjem trake zabrane, u srijedu, 17. lipnja, inspektori Grada Banja Luka su izvršili ovo Rješenje.

"Kao podnosioci ove kaznene prijave smatramo da postoji povezanost između društava Rudnici boksita d.o.o. Banja Luka i Željeznice Republike Srpske a.d. Doboj jer se na željezničkom zemljištu uz prešutnu suglasnost vrši odlaganje rude. Pri tome ni Željeznice Republike Srpske a.d. Doboj nemaju ekološku dozvolu za odlaganje rude što upućuje da postoji povezanost između ovih osoba i njihovog djelovanja na štetu životne sredine i građana Banja Luke. Zbog toga smatramo da Okružno tužilaštvo Banja Luka treba da provede istragu i u tom pravcu, jer onaj tko ostvaruje dobit treba da ima i odgovornost", izjavio je Viktor Bjelić, koordinator Arhus centra u Centru za životnu sredinu.

"Koordinirani napori građana i organizacija civilnog društva, te zalaganje gradskih i republičkih inspekcija i resornog ministarstva, nakon osam godina borbe pokrenuli su ovaj problem s mrtve točke. Nadamo se da će tužitelji uvidjeti elemente kaznenog djela na koje upućujemo i u suradnji s nadležnim organima profesionalno provesti istragu kao što su to uradili i ekološki inspektori. Gotovo smo sigurni da će pokretanjem istrage tužilaštvo lako doći do dokaza i da će podići optužnicu protiv odgovornih za dugogodišnje zagađivanje životne sredine. Ovaj problem nije jedinstven slučaj i građani bi ih trebali prijavljivati nadležnim organima, jer se zapravo radi o zagađivanju životne sredine i ugrožavanju zdravlja svih građana zbog profita pojedinaca", rekli su u Centru za životnu sredinu.

Ključne riječi: Banja Luka, okoliš
<
Vezane vijesti