Hrvatsko novinarsko društvo o opomeni pred otkaz urednici "Hrvatske uživo": Radi se o pokušaju cenzuriranja rada Maje Sever i isto tako o pokušaju zastrašivanja svih onih novinara koji katkad kritiziraju rad Uprave i Uredništva HTV-a

Hrvatsko novinarsko društvo šokirano je jučerašnjom odlukom Uprave HRT-a o upozorenju na mogućnost otkaza o radu urednici HTV-a Maji Sever. Tu odluku potpisuje Marko Ugarković, član Uprave HRT-a koji je inače prije mjesec i pol javno obznanio svoju ostavku.

"Radi se o pokušaju cenzuriranja rada Maje Sever i isto tako o pokušaju zastrašivanja svih onih novinara koji katkad kritiziraju rad Uprave i Uredništva HTV-a", priopćeno je iz HND-a.

Maja Sever dobila je upozorenje pred otkaz zbog toga što je u emisiji Hrvatska uživo koja je bila 4. siječnja o.g. - a bavila se oduzimanjem crkvenih ovlasti don Ivanu Grubišiću - navodno prekršila profesionalne standarde, etička načela pa i zakon. Pravna služba koja je provodila proceduru kažnjavanja i Uprava HRT-a zamjeraju joj što je u emisiji kao gosta imala samo Dragu Pilsela koji je branio don Grubišića i oštro kritizirao odluku splitskog nadbiskupa msgr Marina Barišića koji je don Ivanu Grubišiću zbog političkog angažmana oduzeo ovlasti.

U odluci Uprave HRT-a stoji da pristupi i mišljenja nisu bili primjereno zastupljeni, iako je pročitano priopćenje Informativne katoličke agencije o oduzimanju ovlasti, a Pilsel je to onda komentirao. "Očito je da se pravna služba i Uprava HRT-a na ovaj način najizravnije miješaju u uređivanje emisije a tom se primjedbom, koja je inače inicirana iz Agencije za elektroničke medije, uopće nije bavilo Etičko povjerenstvo HRT-a koje je pozvano da odlučuje o pitanjima profesionalizma i etike", ocjenjuje HND koji smatra da Maja Sever nije u toj emisiji Hrvatska uživo učinila niti jedan urednički propust.

"Ali, čak da je negdje i pogriješila - je li to možda znak da će Uprava HRT-a svaki novinarski i urednički propust ubuduće kažnjavati opomenom pred otkaz? Ili će jedne drastično kažnjavati zbog sitnica a onima s velikim grijesima javno zahvaljivati i imenovati ih na ključna mjesta?", upozoreno je iz HND-a.

Ključne riječi: hnd, Hrvatska uživo, Maja Sever
<
Vezane vijesti