Jedna od nasJedna od nasČetvrti festivalski dan ovogodišnjeg posebnog izdanja ZagrebDoxa donosi osam filmskih projekcija, uključujući i premijeru filma Jedna od nas Đure Gavrana, dok će se u sklopu programa ZagrebDox Pro britanska redateljica Lucy Walker održati majstorsko predavanje.

Program će početi projekcijom filma Naslijeđene sjenke u 15 sati u Teatru &TD. U ovoj obiteljskoj drami redateljica Susanne Kovács iznosi složenu, osobnu priču o vlastitoj obitelji, Holokaustu i užasima prošlosti koji i dalje, prenoseći se generacijama, ostavljaju svoj trag u sadašnjosti. Na istoj lokaciji u 17 sati na programu je pobjednik više prestižnih festivala poput CPH:DOX i Tribeca Film Festivala, Derišta Maasje Ooms, koji prati trojicu problematičnih nizozemskih tinejdžera poslanih na usamljenu farmu u Francuskoj, gdje se prepuštaju bolnim, iskrenim i iscrpljujućim razgovorima, ali i terapiji glazbom. U 19 sati u Teatru &TD publika će moći pogledati film Neznanac u kojem švedski redatelj Mikel Cee Karlsson nastoji rasvijetliti sudbinu svog najboljeg prijatelja, postupno razotkrivajući njegov neobični skriveni život. U 21 sat u istoj dvorani gledamo impresivno ostvarenje Odvjetnica redateljskog dvojca Rachel Leah Jones i Phillippe Bellaiche o kontroverznoj izraelskoj odvjetnici Lei Tsemel, poznatoj po neustrašivoj i strastvenoj borbi za prava palestinskih političkih zatvorenika. Film je osvojio desetak nagrada na renomiranim festivalima te izborio ulazak u uži izbor za nominaciju za Oscara.

U Kinu SC u 16 sati počinje projekcija filma Švedsko ljeto Johna Skooga, dobitnika glavne nagrade festivala CPH:DOX i nagrade za kameru na Göteborg Film Festivalu. Kroz priču o stanovnicima autorova rodnoga kraja na jugu Švedske, film prenosi impresije o ljetnoj dokolici. U 18 sati na istoj lokaciji na programu je film Colectiv u kojem rumunjsko-njemački redatelj Alexander Nanau pruža beskompromisan uvid u dosege i važnost istraživačkog novinarstva na primjeru razotkrivanja korupcije u rumunjskom zdravstvenom sustavu. U 20 sati u Kinu SC hrvatsku premijeru imat će novi film hrvatskog redatelja Đure Gavrana koji tematizira zlostavljanje u obitelji: okosnica filma Jedna od nas počiva na događaju obilježavanja godišnjice mature, netom prije kojeg su autor i njegovi nekadašnji školski kolege primili potresno pismeno svjedočanstvo jedne učenice koje baca potpuno novo svjetlo na zajedničko odrastanje. U 22 sata u istoj dvorani uslijedit će projekcija filma Cunninngham redateljice Alle Kovgan, posvećenog legendarnom američkom plesaču i koreografu Mercu Cunninghamu, a njegov inovativan umjetnički rad, isprepleten s fragmentima iz života i kreativne filozofije, na velikom platnu stvara gotovo sinestetičko filmsko iskustvo.

Današnji program upotpunit će i masterclass predavanje britanske redateljice Lucy Walker, dobitnice Emmyja i dvije nominacije za Oscara čija ostvarenja na nadahnut i dirljiv način prate upečatljive likove s osnažujućim pričama i otkriva skrivene svjetove na svim stranama zemaljske kugle. Predavanje će se održati online u 17 sati, a link za sudjelovanje bit će objavljen na festivalskoj web stranici. Festivalska publika u ostvarenjima ove autorice također može uživati online, a više informacija i uputa o gledanju retrospektivnog programa posvećenog Lucy Walker potražite ovdje.

Posebno izdanje međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox traje do 11. listopada, a projekcije će se održavati u Kinu SC i Teatru &TD Studentskog centra u Zagrebu. Program uključuje pedesetak aktualnih dokumentarnih naslova. Natjecateljski program uključuje međunarodnu i regionalnu konkurenciju – za Veliki pečat, službenu festivalsku nagradu, natječe se 16 filmova u međunarodnoj te 14 filmova u regionalnoj konkurenciji. Mali pečat bit će dodijeljen najboljem filmu autora/ice do 35 godina starosti. U popratnom filmskom programu The Best of the Rest bit će prikazano dvadesetak odabranih filmova iz ovogodišnjih službenih programa.

Informacije o ulaznicama i raspored projekcija ovogodišnjeg ZagrebDoxa nalaze se na službenoj internetskoj stranici festivala: www.zagrebdox.net.

Ključne riječi: ZagrebDox, Đuro Gavran
<
Vezane vijesti