okolisnifilmskifestival.jpgČetvrti E?! – Okolišni filmski festival održava se od 21. do 23. travnja u Kinu Tuškanac (Tuškanac 1, Zagreb), a ulaz na sve filmove, radionice i rasprave je besplatan!

Aktivistička grupa Zelene akcije već četvrtu godinu za redom priprema trodnevno druženje uz bogat filmski program. E?! – Okolišni filmski festival svoje prvo izdanje doživio je 2014. godine te se od tad stvarao uz želju da postane mjesto okupljanja raznolike publike koja želi upoznati ili proširiti znanje o najrazličitijim društvenim i okolišnim temama kroz formu filma. Ove godine se festival dešava i u sklopu obilježavanja Dana planeta Zemlje (22.4.).

Film je medij koji odlično približava probleme i priče pogođenih zajednica te omogućuje dublje razumijevanje kompleksnih okolišnih i društvenih problema te njihovih rješenja. Upravo su ti problemi i rješenja ono što nas povezuje i s najudaljenijim svjetskim zajednicama, ljudima i kontekstima koji svojim svakodnevnim naporima podižu svijest o negativnim okolišnim utjecajima trenutnog ekonomskog i društvenog sistema, aktivno radeći na stvaranju boljeg društva.

Od zdravstvenih problema ljudi u malom selu u Kolumbiji koje se nalazi pokraj najvećeg iskopa ugljena na svijetu, do organiziranih aktivista i aktivistkinja koji rade na stvaranju aktivnih gradskih zajednica koje preuzimaju kontrolu u svoje ruke pa sve do velikih prosvjeda protiv zagađivača i vlasti koje im daju slobodne ruke, filmovi na festivalu razotkrivaju nam one obrasce ponašanja koji rezultiraju negativnim posljedicama  po okoliš i ljude. U isto vrijeme, povezuju ih s problemima u sustavu koji potiče takvo ponašanje (ekonomski i politički sustavi, odnosi moći, itd.) te pozivaju na aktiviranje prema otporu takvom načinu života, nudeći pritom primjere bolje društvene organizacije.

efilmfest.png

Ovogodišnji filmski program uključuje 12 filmova i niz popratnih radionica i rasprava o raznim temama, dok po prvi put na festivalu prikazujemo i igrane filmove. Na festivalu će se prikazati i dalje vrlo aktualan hit-film o Ivici Todoriću i Agrokoru Gazda, koji je s obzirom na najnovija zbivanja postao još relevantniji.

Usto, izdvajamo da je u petak 21.4. u 19h kulminacija književnog natječaja "klimatska fikcija" koji su zajedno provele Zelena akcija i Booksa te u sklopu kojeg je tiskana knjiga klimatskih priča i poezije Homo Climaticum, gdje će publika glasati o najboljem radu.

Osim toga, u subotu 22.4., na sam Dan planeta Zemlje u 18:30 održat će se tribina Mrvice s kuhinjskog stola, koja će se baviti temom bacanja hrane i prehrambenog otpada, a čemu će u 18:00 prethoditi besplatna veganska večera od reciklirane hrane koju će sa sudionicima_ama radionice pripremiti kolektiv Hrana, a ne oružje Zagreb. U nedjelju u 18:30 počinje blok o flaširanoj vodi, dok je u 18:50 tribina Molim vas samo čašu vode, koja će se baviti problematikom komercijalne prodaje flaširane vode te dostupnosti vode na javnim mjestima, npr. preko javnih česmi.

Cjeloviti program možete naći ovdje