citanje_istanbulske.jpgIdeja je da se stanemo pored štanda i s osobama prolazimo kroz tekst konvencije, a ako osobe odbiju, da ju jednostavno počnemo čitati jer je to naše demokratsko pravo. Postoji nekoliko dijelova koji su namjerno manipulirani od strane pokretača referenduma te ćemo se posebno koncentrirati na te dijelove.

Drage moje sugrađanke (i sugrađani), ali i Hrvatice i Hrvati!

Jutros dok sam šetala svojim kvartom ugledala sam štandove za referendum za ukidanje Istanbulske konvencije. Osjećaji koji su mu prolazili u tom trenu cijelim tijelom su bili zaista miješani. Od ljutnje radi nepravde, mržnje pa sve do osjećaja žaljenja osoba koje iz vlastite neupućenosti čine veliko zlo svim ženama žrtvama nasilja.

A misle da je broj žena koje su doživjele neki oblik nasilja, malen. To znamo da nije istina. Pogledajmo portale. Pogledajmo članke koje za napadača bezrezervno kazuju da je bio „dobar čovjek“. Dobri ljudi ne ubijaju druge ljude. To kaže i peta Božja zapovijed "Ne ubij!", iz skupa pravila za ponašanje osoba koje prakticiraju katolicizam, a na koju se pozivaju osobe koje potpisuju za referendum, ali i osobe koje su uopće pokrenule to zlosretno potpisivanje. 

Ovim putem vas molim da odvojite svoje vrijeme kako bismo zajedničkim snagama sve (ili barem dio) osobe koje su zatrovane neistinom (usput podsjećam na osmu Božju zapovijed "Ne reci lažna svjedočanstva!"), podučile o čemu se radi u Istanbulskoj konvenciji njezinim čitanjem od početka do kraja.

Tekst konvencije koju je usvojio Sabor može se preuzeti i isprintati s ovog linka (koji vodi na stranicu Ravnopravnost.gov) te je za ovu akciju bitno da isprintate prvih 28 stranica koje sadrže tekst konvencije.

Ideja je da se stanemo pored štanda i s osobama prolazimo kroz tekst konvencije, a ako osobe odbiju, da ju jednostavno počnemo čitati jer je to naše demokratsko pravo. Postoji nekoliko dijelova koji su namjerno manipulirani od strane pokretača referenduma te ćemo se posebno koncentrirati na te dijelove (ako netko zna sve dijelove koji su manipulirani, recite odmah da ne moramo češljati po portalima).

Molim vas da ovom zadatku pristupite savjesno i ozbiljno, poštujući sve zakone Republike Hrvatske. Bez nasilja, bez vrijeđanja, uz puno strpljivosti i tolerancije. Ista ta pravila, primjenjivat će se na komentare u ovom eventu. Svi komentari koji iskazuju neki oblik mržnje, bit će prijavljeni nadležnim tijelima (Državnom odvjetništvu) i Facebooku. Ovu akciju radite na vlastitu odgovornost, no molim vas da budete bolje osobe od onih koji podržavaju nasilje nad ženama. 

Pozdrav svima, i idemo čitat'!