Foto: KFFoto: KF"Republika Hrvatska prodajom oružja Saudijskoj Arabiji, prekršila je međunarodni Ugovor o trgovini oružjem, koji zahtijeva da prije izvoza država mora napraviti procjenu zlouporabe oružja", priopćili su iz Centra za mirovne studije i poručili premijeru Plenkoviću kako je nužno revidiranje politike izvoza oružja.

Iako već postoji nekoliko vrlo utemeljenih izvješća o ratnim zločinima koje je počinila vojska Saudijske Arabije, kao što su npr. izvješće UN-a ili poziv Europskog parlamenta o embargu izvoza oružja u Saudijsku Arabiju gdje jasno ističu ratne zločine koje je počinila Saudijska Arabija, Hrvatska je odlučila ne samo prodati oružje i municiju toj zemlji, već i ne ispitati za što će ono biti korišteno.

Naime, prema odgovoru koji smo sukladno Zakonu o pravu na pristup informacijama zaprimili od Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Republika Hrvatska nije u posjedu dokumenta iz kojega bi bila razvidna "procjena" situacije izvoza oružja u Saudijsku Arabiju. Dakle, izvoz oružja u Saudijsku Arabiju rađen je bez bilo kakve procjene te je time došlo do povrede čl. 7 UN-ovog Ugovora o trgovini oružjem (Arms Trade Treaty - ATT), koji je Hrvatska  ratificirala i usvojila 2014. godine.

Prema odgovoru koji je CMS sukladno Zakonu o pravu na pristup informacijama zaprimio od Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Republika Hrvatska nije u posjedu dokumenta iz kojega bi bila razvidna "procjena" situacije izvoza oružja u Saudijsku ArabijuTakođer,  Republika Hrvatska se posljednjih godina više puta našla u neugodnim međunarodnim skandalima vezanim za izvoz oružja u problematične zemlje. Prema pisanju Organized Crime and Corruption Reporting Project, RH je prodajom oružja Saudijskoj Arabiji uvelike doprinijela rasplamsavanju rata u Siriji. O tome je izvijestila i regionalna istraživačka mreža BIRN koja je objavila kako je RH Saudijskoj Arabiji prodala oružja i streljiva u periodu od 2014-2016 u iznosu od 134.86 mil USD. Ovaj period odnosi se na vrijeme kada je RH ratificirala Ugovor o trgovini oružjem. 

Hrvatska nikada nije demantirala nalaze istraživačkih novinara. Iako RH i dalje taji od javnosti u koje zemlje prodaje oružje, uvidom u javne UN  i EU baze podataka nema sumnje da RH izvozi oružje i u Saudijsku Arabiju. Dodatno, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta  prekršilo je  i Zakon o nadzoru prometa robe vojne namjene i nevojnih ubojnih sredstava koji kaže da je  Ministarstvo dužno do 30. travnja tekuće godine izraditi godišnje izvješće o izvozu i uvozu robe vojne namjene i nevojnih ubojnih sredstava za komercijalne svrhe za prethodnu godinu i dostaviti ga na usvajanje Vladi sa stupnjem tajnosti te da se ono mora objaviti do 30. svibnja tekuće godine na internetskoj stranici Ministarstva. Izvješće se je pojavilo na sjednici Vlade tek u lipnju 2017. i iz izvješća ponovno nije vidljivo CMS apelira da novac koji je do sada nezakonito zarađen izvozom oružja i streljiva Vlada usmjeri na integraciju i pomoć izbjeglicama koji traže zaštitu u RHu koje zemlje je RH prodavala oružje.

Ovo grubo kršenja međunarodne konvencije kao i domaćeg zakonodavstva, govori nam o potpunom manjku kontrole i strategije oko hrvatske politike izvoza oruža. Ovakvim neprofesionalnim i neodgovornim ponašanjem RH doprinosi rasplamsavanju oružanih sukoba u svijetu i međunarodnoj nestabilnosti.

Zbog toga Centar za mirovne studije traži od premijera Andreja Plenkovića i Potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta Martine Dalić da odmah obustave izvoz robe vojne namjene iz RH, te da revidiraju politike izvoza i strogo poštuju međunarodne i domaće Zakone koji reguliraju izvoz robe vojne namjene. Također, CMS apelira da novac koji je do sada nezakonito zarađen izvozom oružja i streljiva Vlada usmjeri na integraciju i pomoć izbjeglicama koji traže zaštitu u RH,  a dolaze iz zemalja zahvaćenih oružanim sukobima.

<
Vezane vijesti