Foto: CMSFoto: CMSGodinu dana od uhićenja u Hrvatskoj na temelju turske tjeralice i šest mjeseci od odluke Ustavnog suda o privremenoj zabrani izručenja, kurdski izbjeglica Nurettin Oral i dalje je pritvoren u osječkom zatvoru.

Godinu dana od uhićenja u Hrvatskoj na temelju turske tjeralice i šest mjeseci od odluke Ustavnog suda o privremenoj zabrani izručenja, kurdski izbjeglica Nurettin Oral i dalje je pritvoren u osječkom zatvoru. Priopćenje Centra za mirovne studije prenosimo u cijelosti:

INTERPOL je potvrdio da je tjeralica na temelju koje je uhićen - nevaljana. Ne samo da se Orala ne smije vratiti u Tursku, nego ga se odmah treba pustiti na slobodu i omogućiti mu povratak u Švicarsku gdje s obitelji već 13 godina ima odobren azil.  

Stoga Centar za mirovne studije pita nadležne, zbog čega je Oral još uvijek u zatvoru?

Temeljem zahtjeva za brisanje tjeralice kojeg su podignuli CMS i partneri, INTERPOL je izvijestio kako protiv Nurettina Orala tjeralice više nema.

Osim što su State Department, Europska komisija, Vijeće Europe, Ujedinjeni narodi te međunarodne organizacije za ljudska prava Amnesty International i Human Rights Watch jednoglasni u ocjeni da je Turska već treću godinu izložena snažnom pogoršanju stanja ljudskih prava i eroziji vladavine prava, iz njihovih izvještaja jasno se mogu iščitati ozbiljne opasnosti za političke progonjenike, poput  gospodina Orala. Uzimajući u obzir sve navode o mučenjima i nehumanom postupanju prema uhićenima, vraćanjem u Tursku, neupitno bi se prekršilo jedno od temeljnih načela međunarodnog prava – non refoulement, odnosno zabrana vraćanja u zemlju u kojoj postoji rizik ugroženosti života i sigurnosti pojedinca.

Svjestan zlouporaba mehanizama tjeralica koje zemlje koriste kao produljenje progona političkih neistomišljenika, i sam je INTERPOL ustanovio mehanizme brisanja tjeralica. Temeljem zahtjeva za brisanje tjeralice kojeg su podignuli CMS i partneri, INTERPOL je izvijestio kako protiv Nurettina Orala tjeralice više nema. To je još jedan u nizu turskih zahtjeva za izručenjem osumnjičenih za terorizam, koji se pokazao kao zloupotreba sustava i kršenje prava izbjeglica.

Hrvatski sudovi su u dosadašnjim slučajevima pokušaja manipulacije tjeralicama s vremenom uspjeli uspostaviti praksu pravičnog postupanja prema ljudima koji su bili žrtve režima koji proganjaju neistomišljenike. Iako je već prošlo 365 dana previše krajnje je vrijeme da nadležne institucije donesu odluku u skladu s dosadašnjom praksom, međunarodnim i domaćim dokumentima i načelima i ne dopuste daljnje ugrožavanje čovjekovog života. 

Ključne riječi: izbjeglice, CMS
<
Vezane vijesti