Foto: SoS za JadranFoto: SoS za JadranNa konferenciji za medije u Crnoj Gori danas su nevladine organizacije, uz podršku predstavnika kampanje S.O.S. za Jadran, zatražile od crnogorske vlade da obustavi proces usvajanja Nacrta Ugovora za investitore koji omogućuje istraživanje nafte i plina u Jadranu.

Udruge zahtijevaju uvođenje moratorija na istraživanje nafte i plina dok se u potpunosti ne sagledaju moguće posljedice ovog visokorizičnog projekta i ne organizira otvoren javni dijalog o svim ekonomskim i ekološkim posljedicama kao i onima koje se odnose na zdravlje i kvalitetu života građanki i građana.

"Ograničeni broj informacija koje daje Ministarstvo ekonomije građane dovodi u zabludu. Nigdje nije napravljena ozbiljna analiza eventualnih dostupnih količina nafte, ostvarenja profita i direktne koristi za lokalno stanovništvo i građane u Crnoj Gori, a nisu razvijeni ni scenariji sanacije naftnih operacija i mogućih šteta u slučaju izljeva nafte i akcidentalnih situacija", izjavila je Nataša Kovačević, izvršna direktorica crnogorske Udruge zahtijevaju uvođenje moratorija na istraživanje nafte i plina dok se u potpunosti ne sagledaju moguće posljedice ovog visokorizičnog projekta i ne organizira otvoren javni dijalog o svim ekonomskim i ekološkim posljedicama kao i onima koje se odnose na zdravlje i kvalitetu života građanki i građanaudruge Green Home.

Green Home je s partnerima nedavno proveo istraživanje javnog mnijenja u tri primorska grada: Baru, Budvi i Ulcinju, koje je potvrdilo njihova javna upozorenja kako građanke i građani nemaju elementarne informacije o posljedicama koje istraživanja i proizvodnja ugljikovodika nosi sa sobom. "Na reprezentativnom uzorku utvrđeno je da 2/3 građana nisu čuli ili ne razumiju što ovaj projekt znači i koje su njegove posljedice", dodala je Kovačević.

Značajnom su većinom građanke i građani potvrdili da eksploatacija nafte nije budućnost Crne Gore, već da je to razvoj zasnovan na turizmu i drugim privrednim granama pa tako 80 posto građana smatra da je razvijanje turizma na crnogorskom primorju ključno, 11 posto nema odgovor, a 9 posto kaže da je to važno.

Na konferenciji za medije sudjelovao je i Luka Tomac iz Zelene akcije kao predstavnik kampanje S.O.S. za Jadran. Naglasio je kako je od ključne važnosti da građanke i građani dobiju pravovremenu i točnu informaciju o posljedicama koje istraživanje i eksploatacija nafte nosi sa sobom te da imaju pravo sudjelovanja u donošenju ovako bitne i potencijalno štetne odluke.

"Primjeri iz susjednih zemalja ukazuju na to da se lokalno stanovništvo, nakon što se informira o svim aspektima projekta, protivi ovakvim planovima. Naše vlade trebaju shvatiti da se 'fosilna era' polako bliži kraju, a to je i zaključak nedavno održane konferencije o klimatskim promjenama u Parizu koja predviđa potpuno napuštanje fosilnih goriva. Fosilna goriva i njihova infrastruktura postaju sve neisplativija ulaganja te izrazito štetna po ljude i okoliš", izjavio je Luka Tomac.Nova Vlada Republike Hrvatske je prije dva tjedna najavila moratorij na dosadašnji projekt istraživanja i eksploatacije nafte u hrvatskom dijelu Jadrana

Trenutnu situaciju u Crnoj Gori treba gledati i u širem kontekstu događanja u susjedstvu, ali i globalno. U Italiji se na primjer već nekoliko godina čitave regije protive novim naftnim projektima duž jadranske obale, što je nedavno rezultiralo odustajanjem talijanske vlade od glavnog strateškog projekta izgradnje platforme Ombrina. U Hrvatskoj su nakon samo godine dana trajanja kampanje civilnog društva pod imenom S.O.S. za Jadran naftne kompanije OMV i Marathon Oil odustale od bušenja Jadrana, između ostalog, zbog velikog protivljenja javnosti.

"Nova Vlada Republike Hrvatske je prije dva tjedna najavila moratorij na dosadašnji projekt istraživanja i eksploatacije nafte u hrvatskom dijelu Jadrana, što je velika pobjeda lokalnog stanovništva i nevladinih organizacija", zaključio je Tomac.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode RH pokrenulo je prekogranični postupak javne rasprave o Strateškoj studiji i Nacrtu Programa istraživanja i proizvodnje ugljikovodika u podmorju Crne Gore. Javna rasprava u Hrvatskoj traje do 23. veljače. Pozivamo građanke i građane da komentare pošaju u pisanom obliku na adresu Ministarstva zaštite okoliša i prirode ili na e-mail adresu: ana.kovacevic@mzoip.hr .

Ključne riječi: crna gora, nafta, zelena akcija, Jadran
<
Vezane vijesti