stopplagiranju_copy87203.jpgCentar za mirovne studije i GONG pozivaju građane i građanke da potpišu peticiju koju su osobe iz javnog i kulturnog života pokrenule za smjenu ministra znanosti i obrazovanja Barišića zbog plagiranja i time iskažu snažno protivljenje plagiranju u znanosti i obrazovanju.

Priopćenje CMS-a i GONG-a prenosimo u cijelosti:

Ugledni znanstvenici i znanstvenice pokrenuli su peticiju protiv plagiranja upozoravajući da je "plagiranje raširen problem u akademskom, obrazovnom i javnom djelovanju u Republici Hrvatskoj te da plagiranje i slični oblici etički neprihvatljivog ponašanja dugoročno uništavaju znanstvene, obrazovne i odgojne ustanove, te vode opasnom slabljenju društvenog povjerenja”.

Dok građanke i građani kontinuirano podsjećaju vlast da obrazovanje jest i treba biti ključna javna politika za održivi razvoj Hrvatske, vlast se ne samo oglušuje na zahtjeve građana nego i dodatno degradira znanost i obrazovanje. Tako vlast pokazuje nebrigu za obrazovanje kao i za društvenu poziciju i dignitet učitelja i znanstvenika,  a istovremeno podržava i ničime ne osporava mandat dužnosnika i drugih osoba na najvišim pozicijama u sektoru znanosti i obrazovanja koji se ne libe plagiranja, izigravanja procedure i drugih etički neprihvatljivih postupaka.

Zbog toga Centar za mirovne studije i GONG pozivaju sve da pokažu da potpis uistinu nešto znači i da svojim potpisom pokažu neslaganje s ovakvim ponašanjem vlasti. 

Ključne riječi: GONG, CMS, plagiranje
<
Vezane vijesti