Foto: udruga BiovrtFoto: udruga BiovrtUdruga Biovrt pokrenula je kampanju Čuvaj pčelicu kojom želi pomoći opstanku zajednica pčela putem podizanja svijesti javnosti o važnosti pčela za naš opstanak.

Znate li da pčelama možemo biti zahvalni za čak trećinu hrane koju jedemo? Naime, pčele su vrijedni oprašivači voća i povrća i bez njih mnogo toga ne bi mogli jesti. Stoga je svaka pčela u našem biovrtu dragocjena. Nažalost, populacija pčela strahovito se smanjuje. Jedan od glavnih razloga je korištenje pesticida u konvencionalnoj poljoprivredi, i to ne samo insekticida koji direktno ubijaju pčele, nego i fungicida i herbicida. Posebno su opasni pesticidi na bazi neonikotinoida, od kojih su mnogi radi toga i zabranjeni - ali ne svi.Povodom kampanje Čuvaj pčelicu udruga Biovrt nudi komplet sjemenja cvijeća koje pčele vole, a to su livadni mak, ruta, globus čičak, suncokret i večernica.

Stoga, jako je bitno širiti svijest o štetnosti pesticida i o ulozi pčela u našem opstanku - jer ako neće biti pčela, neće biti mnogo vrsti hrane za nas, niti sjemenja. Inzistirajte na prirodnom uzgoju bez otrova, a vlastitim biološkim uzgojom hrane, te kupovinom hrane koja nije uzgojena uz pomoć otrova nego na ekološki način dajete potporu takvim proizvođačima. Potražite ih u svojoj lokalnoj zajednici i tako pomognite i opstanak pčela i domaće lokalne zajednice.

Svaki pojedinac može pomoći pčelama u preživljavanju na jako jednostavan način: sadeći vrste biljaka koje pčele vole. Bitno je da imate jako raznoliki vrt u kojem nešto cvate u svako doba godine i već ste jako puno napravili. Ako pritom odaberete još i vrste koje posebno privlače pčele, tim bolje za pčele.

Povodom kampanje Čuvaj pčelicu udruga Biovrt nudi komplet sjemenja cvijeća koje pčele vole, a to su livadni mak, ruta, globus čičak, suncokret i večernica. Iako je već početak lipnja, bez problema možete posijati sve vrste osim makova, koji se siju na jesen ili u rano proljeće da bi cvali iduće godine. 

Navedeni komplet od pet različitih paketića sjemenja možete dobiti za preporučenu donaciju udruzi od 20 kuna i poštarinu za slanje. Javite se udruzi na mail biovrt@biovrt.com s naznakom Čuvaj pčelicu, a oni će vam se javiti s ostalim podacima.

Ova posebna ponuda sjemenja za pčelice traje od 2. do 15. lipnja, a količina raspoloživih paketića sjemenja je ograničena.

Ključne riječi: pčele
<
Vezane vijesti