cuvarice.jpgU ponedjeljak, 20. svibnja od 19 sati, Jelena Svilar gostuje na Kino učionici s predavanjem Čuvarice patrijarhata: žensko nasilje nad ženama u Tv serijama.

O skrivenoj kulturi agresije među ženama i načinu na koji se njome perpetuira patrijarhat, razgovarat će se analizirajući megapopularne televizijske serije poput Sluškinjine priče, Oštrih predmeta i Genijalne prijateljice, sve redom adaptacije sada već kultnih književnih predložaka.

Zbog patrijarhalno nametnutog modela tzv. poželjne, standardne ženstvenosti, žene su kroz povijest razvile alternativne oblike agresije koje se rijetko manifestiraju fizičkim nasiljem jer je ono, navodno, rezervirano samo za muškarce. Kultiviranje kompetitivnosti i emocionalnog zlostavljanja drugih žena moglo bi se svesti pod pojam ženske mizoginije u kojima žene, najčešće potpuno nesvjesno, postaju čuvaricama patrijarhata i sve one žene koje ne žele živjeti po tom zadanom modelu obilježavaju nepodnobnima.

Problem je to koji ne zaobilazi čak ni najbliskije ženske odnose, poput onih između majke i kćeri, koji su prečesto idealizirani i kamuflirani u bezuvjetnoj roditeljskoj ljubavi u kojoj je tobože nemoguće da majka odgojem povrjeđuje biće koje je rodila, pa ih se nekritički smatra nježnima, požrtvovanima i nesebičnima, premda nažalost postoji dobar dio onih žena koje se u toj ulozi ne snalaze niti su se ikada u njoj trebale naći. Nepodobno i toksično majčinstvo polako prestaje biti tabu, zahvaljujući ponajviše televizijskim serijama koje su ovu važnu temu na velika vrata uvele u mainstream diskurz.