Foto: Viktor PopovićFoto: Viktor PopovićU nedjelju, 30. prosinca u 12 sati, u Gradskoj luci Split (nasuprot ulaza u zgradu Dalmacijavina i kasnije na Katalinića brigu), poeziju će čitati Antej Jelenić, James Meetze i Marijana Pađen. Tim činom označavaju mjesto modernosti i progresa, borbe, poraza, pokušaja i svršetaka. Događanje će završiti uz krovnu terasu Dalmacijavina koja je imala javni karakter te je i konzervatorskim elaboratom predviđeno da s nekom novom namjenom i dalje ostane prostor dostupan javnosti.

Zgrada Dalmacijavina arhitekta Stanka Fabrisa u splitskoj luci postala je trajno zaštićena kao kulturno dobro RH 2017. godine. Ovaj danas zapušteni objekt prepoznalo je Ministarstvo kulture kao reprezentativni primjer modernističke industrijske arhitekture. Zgrada je izgrađena 1959. godine, a s modifikacijama uvjetovanim povećanjem prizvodnje gradnja je trajala sve do 1973.

U sklopu stručno vođenih tura za građane projekta Motel Trogir, u listopadu ove godine organiziran je obilazak zgrade koja je značajno devastirana od trenutka kad je napuštena. Zgrada je u međuvremenu postala i utočište nekima od splitskih beskućnika.

Dalmacijavino je simbol poslijeratnog industrijskog razvoja grada i jedan od prepoznatljivih repera kad se gradu prilazi s mora, te sa svjetionikom (Katalinko) koji se uzdiže iznad nje čini smislenu cjelinu i važan dio identiteta (modernog) Splita.

Zgrada je također simbol radničkih borbi u doba nestajanja splitske industrije zadnjih nekoliko dekada. Radnici Dalmacijavina još uvijek sudskim putem pokušavaju naplatiti dugovanja od prodaje tvorničkih nekretnina. U vrijeme inicijalne borbe radnika Dalmacijavina, ali i niza drugih splitskih firmi u propadanju, oko 2012. godine nastala je i Mreža solidarnosti – inicijativa splitskih umjetnika, aktivista, anarhista, studenata i drugih oformljena s namjerom povezivanja različitih borbi koje su se tada odvijale u Splitu i okolici.

U nedjelju, 30. prosinca u podne, skupina splitskih pjesnika i umjetnika nastupit će na nekoliko lokacija u neposrednoj blizini zgrade Dalmacijavina, kratkim čitanjem poezije, označavajući mjesto modernosti i progresa, borbe, poraza, pokušaja i svršetaka. Događanje će završiti uz krovnu terasu Dalmacijavina koja je imala javni karakter te je i konzervatorskim elaboratom predviđeno da s nekom novom namjenom i dalje ostane prostor dostupan javnosti.