policija_copy92683.jpg"Privođenjem i udaljavanjem Zorana Ercega s mjesta mirnog prosvjeda, policija je onemogućila ostvarivanje njegovog ljudskog prava na javno okupljanje i na slobodu izražavanja. Posebno zabrinjava prekršajni prijedlog policije kojim se, uz zatvorsku i novčanu kaznu, traži i mjera zabrane pristupa spomeniku u vremenu od godine dana. Ova mjera je nerazmjerna sankcija za navodno počinjeni prekršaj remećenja javnog reda i mira, te je protivna međunarodnim standardima za zaštitu ljudskih prava", ističu Kuća ljudskih prava i Documenta.

Podsjećaju da RH ima obvezu primjenjivati praksu Europskog suda za ljudska prava koji je utvrdio da pravo na slobodu okupljanja (zaštićeno člankom 11. Europske konvencije) također uključuje i pravo na mirni prosvjed kojim se izražavaju stajališta koja većina stanovništva može smatrati uvredljivim i neprihvatljivim.

Napominju kako je policija također propustila ispuniti svoju temeljnu zadaću zaštite osobne sigurnosti i fizičkog integriteta građana i građanki kada nije zaštitila Zorana Ercega od udaraca koje je zaprimio od okupljenih građana koji se nisu slagali s njegovom prosvjednom izjavom. Dodatno zabrinjava što nasilje kojem su policijski službenici svjedočili nije sankcionirano.

Udruge zahtijevaju provođenje unutarnje kontrole nad policijskim postupanjem, a tražili bi i građanski nadzor da ga ima. Naime, Hrvatska već više od tri godine nema uspostavljen sustav građanskog nadzora nad policijom. 

Ključne riječi: ljudska prava, MUP, prosvjed, policija
<
Vezane vijesti