Tokio (Foto: Dan Oki)Tokio (Foto: Dan Oki)Izložba Odsutnost teleprisutnosti Dana Okija otvara se 12. veljače u 19 sati, u Galeriji VN. Estetika teleprisutnosti začeta je preko telefonskih razgovora. Posljednjih je desetljeća došlo do promjene upotrebe mobilnog telefona u tehnološkom i antropološkom smislu. Danas je pak postojanje teleprisutnosti nešto sasvim uobičajeno. Izložba ostaje otvorena do 8. ožujka.

Znakovit utjecaj medijske produkcije na psihološke profile ljudi razvio se pojavom i početkom upotrebe pokretne slike, te ustoličenjem filmske industrije kao relevantnog čimbenika oblikovanja očekivanja i ponašanja. Specifičnu ulogu u ovom kompleksnom procesu, imao je telefon i modaliteti njegove upotrebe.

Svakidašnji protokoli telefonske komunikacije prikazivani su u prošlom stoljeću na filmu kroz različite oblike upoznavanja gledatelja s novim “poželjnim”, odnosno proizvedenim životnim stilovima. Ta proizvodnja izvođena je kroz filmski jezik i režiju, a ponajviše kroz glumačku gestikulaciju i ekspresije tijekom razgovora u scenama s telefonom.

Redatelji su pristupali režiji scena s audioteleprisutnošću vrlo oprezno, jer je scenski pokret bio ograničen telefonskom žicom, dijalozi su bili prostorno dislocirani, a zajednička igra glumaca ograničena izvedbom reduciranom na slušalice. S tehnološkim inovacijama i širom upotrebom, telefon je bitno utjecao na oblikovanje svijesti i psihologiju karaktera, istodobno je postajao sve rasprostranjeniji i medijski virtualniji.

Srž samog mehanizma doživljaja filma zasniva se na fizičkoj odsutnosti gledatelja iz prostora prikazivanja, na njegovo izmještanje u zatamnjenom prostoru kina uz istovremenu virtualnu prisutnost u zbivanjima i kretanjima na filmskom platnu. Ovu virtualnu prisutnost nazvat ćemo teleprisutnost (engl. telepresence ili virtual presence je osjećaj prisutnosti na lokaciji udaljenoj od lokacije fizičke prisutnosti; sustav za teleprisutnost ima za cilj postići iluziju prisutnosti osobe na nekoj udaljenoj lokaciji).

U tom kontekstu je dispozitiv kinematografa sličan onome telefonskog razgovora. Naime, u oba slučaja imamo određenu odsutnost iz danog prostora uvjetovanu teleprisutnošću u nekom drugom prostoru. Pažnja podijeljena između ovdje i tamo predstavlja svojevrsni rascjep u odnosu na fenomenološki zamišljenu ideju prostorno-vremenskog jedinstva sebstva.

Estetika teleprisutnosti začeta je preko telefonskih razgovora. To je za generaciju današnjih pedesetogodišnjaka bio osjećaj komunikacije s osobom koja se nalazi izvan fizičkog dosega glasa i vida. Osjećaj se pojačavao kada ste znali kako je netko jako daleko ili je u nekoj drugoj vremenskoj zoni, koko je kod njega ili nje noć, a vi zovete iz danjeg svjetla. Prije nešto više od stotinu godina realiziran je prvi interkontinentalni razgovor radiotelefonom na relaciji Arlington, SAD - Pariz Francuska, što je tada bilo spektakularno. Danas je pak postojanje teleprisutnosti nešto sasvim uobičajeno.

Seul (Foto: Dan Oki) Seul (Foto: Dan Oki)