Foto: Hina<br>Foto: Hina
U nedjelju će (neki) građani i građanke izaći na izbore; što nam donosi ponedjeljak?

 Istaknute pripadnice i pripadnike civilnog društva i intelektualce upitali smo u čemu vide specifičnu razliku između HDZ-ove "domoljubne" koalicije i moguće pobjede SDP-ove koalicije Hrvatska raste. Što pobjeda jednih odnosno drugih može značiti za gađanke i građane Hrvatske?

Odgovaraju Sanja Sarnavka, Hrvoje Klasić, Lino Veljak, Bernard Ivčić i Bojan Nonković.

sanja_sarnavka.jpg

Sanja Sarnavka, B.a.b.e.: Produživanje agonije

Razlike su samo svjetonazorske - znači, pobjedom domoljubne koalicije imat ćemo, iz perspektive zaštite ljudskih prava, malo više mraka, odnosno nijekanja temeljnih prava više marginaliziranih skupina - žena, LGBT osoba, ateista i sl. Kad jedan biskup kaže: "Bacajte mrežu desno", jasno je uz koga misle da će Katoličkoj crkvi biti toplije i ljepše. U svemu drugom ne vidim bitnu razliku - zaokupljeni su sobom, zatvoreni u sebe i samozadovoljni, pa osim pred izbore, nisu spremni slušati što im drugi govore. Na listama opet ista imena SDP-a, iako je iz aviona jasno svima, osim njima, da su neki jako loše odradili posao kao ministrice/i ili saborski zastupnici. U megalomanskim koalicijama koje su oformili teško će biti postići konsenzus oko ključnih reformi, što za većinu građana znači produživanje agonije u kojoj već predugo jesmo. Dok se ne demokratiziraju dvije najveće stranke tako da unutar njih legalno i legitimno djeluju frakcije, dok se ne promijeni izborni sustav, malo što će se promijeniti u načinu vođenja države koja vapi za suvislom strategijom, ozbiljnim politikama i suštinskim reformama - od javne uprave, socijalne politike, regionalne i lokalne uprave, obrazovanja itd.  Vidjet ćemo hoće li građani ipak birati u većem broju neku treću opciju što bi moglo natjerati ove velike da se uozbilje i počnu raditi posao za koji su dobro plaćeni, a to je rad za opće dobro.

klasic_tripalo.hr.jpg

Hrvoje Klasić, povjesničar: Šovinizam ne smije proći!

S obzirom na to da se ne razumijem previše u gospodarstvo i da su u tim programima koalicije slične, a na ekonomiju utječu i međunarodni faktori, meni je pri izboru važnija unutrašnjo-politička situacija, ljudska prava i svjetonazorske teme. U tom kontekstu ni malo ne mogu podržati niti jednu opciju koja tolerira nacionalizam, šovinizam, koja u 21. stoljeću poziva na domoljublje kao na ključnu determinantu društva, opciju koja govori o strahu od Jugoslavije i komunizma i time polarizira bez argumenata, opciju kojoj je nacionalno ispred građanskog. Ne mogu stati iza opcije koja misli da jedni imaju veća prava pd drugih te ne govore o ravnopravnosti bez obzira na naciju, vjeru, rasu, koja ne dozvoljava da ljudi imaju pravo na različite seksualne orijentacije. To su mi neke od ključnih stvari kojima se vodim pri izboru.

linoveljak.jpg

Lino Veljak, filozof: Domoljubna netolerancija

Specifična razlika između dvije koalicije sastoji se u tomu što "domoljubna" koalicija širi duh netolerancije i što u Orbanu, toj sramoti mađarske države i mađarskog naroda, vidi uzor koji bi trebalo slijediti. S mogućim preuzimanjem vlasti lažnih domoljuba oko HDZ-a Hrvatska bi još jednom bila osuđena na zaostajanje.

ivcic_screenshot.jpg

Bernard Ivčić, Zelena akcija: Fosili lijevo, fosili desno

U sektoru zaštite okoliša na žalost nema mnogo razlike. Iz dosadašnjeg rada i izjava kao i temeljem programa vidljivo je kako obje koalicije nemaju jasnu ideju zaštite okoliša, energetski sektor promatraju kroz prizmu fosilnih goriva, a zaštitu prirode gotovo i ne spominju. Niti jedni nemaju ideje o unapređenju upravljanja tvrtkama koje gospodare javnim dobrima, a izgledno je i da obje koalicije donose pokušaj privatizacije većeg broja državnih tvrtki.
Razlike među ovim opcijama su uglavnom vezane uz svjetonazor i poštivanje ljudskih prava, pri čemu HDZ-ova koalicija donosi mračnu stranu nekih prošlih vremena. Međutim, neprihvatljiva suzdržanost Milanovića pred provokacijama crnokošuljaša i njegovo neizrečeno prihvaćanje mogućnosti koaliranja pokazuju da niti izborom SDP-ove koalicije nije isključeno da će predstavnici isključivih ideologija biti dio izvršne vlasti.

nonkovic_ytb_prtsc.jpg

Bojan Nonković, BRID: Ista meta, isto odstojanje

Nemam dojam da će sljedećem četverogodišnjem ciklusu od strane obnašatelja vlasti doći do značajnijeg ispravljanja asimetrije moći kapitala i rada. Veliku važnost vidim u izgradnji zajedničkih koalicija različitih dionika kao što su sindikati, organizacije civilnog društva te medijskih organizacija po uzoru na uspješnu koaliciju Ne damo naše autoceste. Na obnašatelje vlasti, tko god oni bili, moraju se vršiti kontinuirani i organizirani pritisci kako bi se ostvarili željeni ciljevi iz domene javnih politika.

Ključne riječi: izbori
<
Vezane vijesti