agnes.jpgKinookus Food Film Festival slavi svoj deseti rođendan pod temom Hrana budućnosti: u svim sekcijama stonske manifestacije razmatrat će se klimatske promjene i njihov utjecaj na proizvodnju hrane i život općenito. Program je počeo u 9 sati ujutro otvaranjem Kinolokus tražnice, a prvi dan festivala se nastavlja uz bogat filmski i izložbeni program do kasne večeri. Festival traje do 30. lipnja.

U 20 sati u Kneževom dvoru u Stonu otvara se izložba pod nazivom Deset u jednoj koja će posjetitelje provesti kroz povijest festivala od njegove prve do desete edicije, podsjećajući ih na teme kojima se stonska priredba bavila, na nagrađene filmove i goste.

U 20.30 publika će u druženju s utemeljiteljima festivala - Ines Vasiljević, Marijanom Kockovićem i Ivom Kara-Pešićem - saznati niz zanimljivih detalja od toga kako se rodila ideja pokretanja prvog food film festivala u Hrvatskoj, do nastanka njegova imena i toga kako je Ston odabran za mjesto njegovog održavanja.

Na otvorenju će biti prikazana dva kratkometražna i jedan dugometražni film. Udruga Kinookus pridružila kampanji WWF-a pod nazivom Fish Forward u čijem će sklopu biti prikazan film kratki promidžbeni film Nonoy i čudovište iz mora.

Filmski će se program nastaviti prikazivanjem kratkometražnog All inclusive, švicarske redateljice Corine Schwingruber Ilić koji govori o iskustvu putovanja na kruzeru.

Najavljeni film iznenađenja remek je djelo Mjesta i ljudi (Faces, Places), nedavno preminule francuske redateljice Agnes Varda i umjetnika JR-a. Film je dobitnik Zlatnog oka Festivala u Cannesu, a nominiran je i za Oskara u kategoriji najboljeg dokumentarca.

Bogat program prvog dana 10. Kinookus FFF-a završit će se zakuskom uz vina malih peljeških vinara i nastupom autohtonog DJ-a Rope 69.