H-Alter
open_data.jpgZbog čega je tako teško dobiti otvorene podatke od hrvatskih javnih tijela, zbog čega ih najčešće žele posebno naplatiti, hoće li Politika otvorenih podataka to promijeniti ili Uredba o troškovima ponovne uporabe informacija najavljuje da ćemo morati plaćati otvoreni pristup javnim podacima? Odgovore na ova pitanja saznajte 1. ožujka u 10 sati na prvom panelu Dana otvorenih podataka u zagrebačkom HUB385 u Petračićevoj ulici 6.

Panel nakon toga posvećen je političkom marketingu na društvenim mrežama u koji se ulažu sve veći iznosi, a bez ikakve regulacije ili učinkovitog monitoringa odakle novac dolazi i kako se troši.

DATATHON WEEKEND (2. i 3.3.)

Vikend datathon prilika je za druženje uz razmjenu iskustva i praksi koja okuplja ljude različitih vještina – informatičare, hackere, developere – na zajedničkom zadatku, pomoću #opendata rješavati izazove transparentnosti i otvorenosti vlasti.

Kreirajte open source projekte i otvorite podatke o rezultatima eSavjetovanja, isprobajte API Parlametra - aplikacije za praćenje rada Hrvatskog sabora, uključite se u istraživanje o financiranju hrvatskih udruga ili dostupnosti medicinske usluge prekida trudnoće u hrvatskim bolnicama.

Putem platforme "Imamo pravo znati" skupljamo podatke o tužbama protiv novinara i medija, povezujemo političare iz baze Mozaika veza s drugim otvorenim izvorima (WikiData), napravili smo skrejper koji je preuzeo dokumente svih saborskih radnih tijela od 2000. do danas, a veselimo se i tvojim prijedlozima projekta.

Sudjelovanje na konferenciji i vikend datathonu je besplatno uz prethodnu registraciju. Više informacija potražite na web stranici