unnamed.jpgOve subote 20. listopada s početkom u 11 sati u Hrvatskom dizajnerskom društvu, u okviru programa Dizajnerska početnica, održat će se još jedna u nizu besplatnih radionica za djecu. Radionicu Od šale do kapitale! vodit će Andrija Večenaj, a namijenjena je učenicima nižih razreda osnovne škole koji će imati priliku upoznati se s najpoznatijim pismom klasičnoga Rima. Rok za prijavu je petak 19. listopada do 15 sati.

Na ovoj radionici polaznici će upoznati najpoznatije pismo klasičnoga Rima – rimsku kapitalu, njezinu povijest, principe i suvremene tipografske inačice (Trajanov stup, Trajan).

Osim upoznavanja s estetskim karakteristikama, polaznici će imati priliku naučiti kako se crta geometrijska konstrukcija slova. Neće klesati u kamenu, ali će na papiru, grafičkim i slikarskim tehnikama izraditi svoje prvo slovo abecede. Radovi će se izrađivati ručno od pripremljenih materijala.

Polaznici će naučiti kako staviti rimsku kapitalu u povijesni period, povezati konstrukciju pisma s pojmovima i likovima iz geometrije, reproducirati geometrijsku konstrukciju rimske kapitale, manualno oblikovati materijal u zadanu formu slova, uvježbati rad u likovnim tehnikama (olovka, kolaž, grafika) te prepoznati i vrednovati serifnu tipografiju u svom gradu.

Radionica je besplatna, a namijenjena je učenicima nižih razreda osnovne škole. Rok za prijave je petak 19. listopada do 15 sati na mail adresu dizajnerskapocetnica@dizajn.hr.