Branko Lustig (foto: Nacional)Branko Lustig (foto: Nacional)Umjesto da se djecu u školama uči o suzbijanju diskriminacije, forsira ih se da na vjeronauku ljube boga. Nakon svega, dio njih će završiti u klupama Josipa Jurčevića. A demokracija s takvim obrazovnim sustavom i ne zaslužuje više nego da, rječnikom Branka Lustiga, bude odjebana.

Jedni u kavu stavljaju jednu, drugi dvije. Jedni na njih štampaju reklame, drugi pak simpatične doskočice ili grafike. Postoje i oni koji ih skupljaju iako ne vrijede više od par desetaka lipa. No postoji jedan, u svijetu zasigurno jedinstven, doktor znanosti koji je indirektno zbog nje završio na sudu. Ona ga je po okončanju procesa mogla stajati 70 000 kuna, ali na kraju ipak nije. Riječ je ni više ni manje nego o vrećici šećera kakve smo navikli viđati u kafićima i restoranima. Ova je bila ipak nešto posebnija jer je neki uvrnuti gospićki um na nju odlučio odštampati lik Adolfa Hitlera i neumjesni antisemitski vic. Jedan drugi doktor znanosti je na javnoj televiziji odlučio stati u njegovu obranu i cijelu šećernu aferu nazvati "mladenačkom neslanom šalom" te na kraju cijele šećerne ode Tita izjednačiti s Hitlerom.


Josip Jurčević (foto: Dalmacijanews.com)

josip-jurcevic.jpg josip-jurcevic.jpg

Riječ je ovdje o tužbi za klevetu koju je povjesničar Josip Jurčević podigao protiv Saše Blagusa, znanstvenika s Instituta Ruđer Bošković, zbog komentara objavljenog u Novom listu, koja je nedavno okončana u Blagusovu korist. Iako je na kraju svega Jurčević izvojevao minornu pobjedu, budući da mu je Novi list zbog odluke suda nakon svega dužan platiti 20 000 kuna, donesena presuda pozitivan je primjer sudske prakse koji bi mogao biti motiv za reakciju svima onima koji žele stati na kraj javnom razbacivanju revizionističkim stavovima o Drugom svjetskom ratu. A takvih hrabrih pojedinaca u Hrvatskoj gotovo da i nema.

Iako je u svojim radovima i javnim nastupima opetovano ponavljao da je "slom režima ustaške vlasti istovremeno predstavljao i propast hrvatske države", negira da je namjena kompleksa jasenovačkih i drugih logora od samog osnivanja bila sistematska fizička eliminacija ljudi po etničkom principu te tvrdi da je "Hrvatska zasnovana na zločinačkoj komunističkoj organizaciji ZAVNOH-u", što se direktno kosi s preambulom Ustava, osim u medijima za Jurčevića i njemu sliče još su uvijek rezervirana mjesta na sveučilištima. Tako ovaj bivši predsjednik Počasnog bleiburškog voda i idol neofašista koji se rasipaju citatima iz njegovih dijela po raznoraznim opskurnim forumima, na Hrvatskim studijima predaje ni više ni manje nego kolegij Povijest 20. stoljeća. A za ustvrditi da studentima predaje sve osim utvrđenih činjenica, dovoljno je još jednom pročitati njegove gore navedene citate.

I na koji način nakon svega može razmišljati dio njegovih studenta koji nema razvijenu kritičku svijest? Isti oni studenti koji će jednog dana postati roditelji? Podaci istraživanja političke pismenosti u organizaciji GONG-a i Fakulteta političkih znanosti, iz ne tako davne 2010. godine, pokazuju kako svega 21 posto mladih srednjoškolaca starijih razreda smatra da je NDH bila fašistička tvorevina. S Jurčevićem na mjestu nositelja tako važnog kolegija, moguće je da će tako mišljenje prevladati još neko vrijeme.

lustig.jpg lustig.jpg

Koliko je situacija u odgoju djece u obrazovnom sustavu krenula u krivom smjeru, govori i još jedan nedavni događaj. Branko Lustig, međunarodno priznati filmski producent, hrvatski Židov koji je preživio Auschwitz, odlučio je sudjelovati u humanoj akciji. Uputio se Lustig tako u Zadar i Knin gdje je učenicima sedmih i osmih razreda održao predavanje o holokaustu. Pred okupljenima u Zadru je zavrnuo rukav, pokazao im svoj logoraški broj i otpočeo predavanje. Djeci je govorio o Jasenovcu,ustaškom logoru u kojem su bez razloga ubijani Židovi, Srbi, Romi. "Zašto? Nisu imali razloga. Ni danas ne razumijem zašto. Zato želim da ne zaboravite ovaj dan, kada sam vam govorio o holokaustu i besmislu mržnje. Jer ne želim da se takve stvari ponove. Kako je moguće da u ovoj lijepoj zemlji djeca ne žele sjediti u istoj klupi s Romima? Ili s pravoslavcima? Zašto su u Vukovaru pravoslavci izdvojeni u posebne škole? Toga ne smije biti", zaključio je Lustig.

No ovo korisno predavanje, kakvo djeca još nemaju priliku čuti u sklopu formalnog obrazovnog sustava, na kraju se pretvorilo u farsu. Točnije, u farsu su ga pretvorili pobožni roditelji i učitelji koje je zasmetalo što je Lustig pred djecom rekao da ne vjeruje u boga jer "bog sigurno nikad ne bi dopustio holokaust ili genocid u Srebrenici". Lustig je na kraju zaključio da samo ljubav prema bližnjem može spasiti svijet i osigurati da se holokaust ne ponovi, ali ni to nije pomoglo razjarenim odraslima koji su zasjenili njegovo predavanje.

Kao gorak šećer na kraju, u Kninu ga je dočekalo gotovo sasvim prazna dvorana. Zbog bojkota ravnatelja, kojem očito nije stalo da čuju osobno svjedočanstvo preživjelog u Auschwitzu, tek su tri osnovnoškolca sjedila u dvorani. Na kraju svega producent nije pogriješio kada je rekao da "jebe takvu demokraciju ako u svojoj zemlji ne može govoriti ono što osjeća". Umjesto da se djecu u hrvatskim školama uči o suzbijanju diskriminacije, forsira ih se da na vjeronauku ljube boga. Nakon svega, dio njih će završiti u klupama Josipa Jurčevića. A demokracija s takvim obrazovnim sustavom i ne zaslužuje više nego da, rječnikom Branka Lustiga, bude odjebana.

<
Vezane vijesti