djevojka.jpgJennifer Lyn Morone, američka konceptualna umjetnica i dizajnerica s londonskom adresom, održat će u četvrtak 18. svibnja u velikoj dvorani Filodrammatice (Korzo 28/1, Rijeka) predavanje o ulozi dizajna u poticanju i ostvarivanju socijalne pravde. Predavanje koje udruga Drugo more organizira u suradnji s Institutom suvremene umjenosti Aksioma iz Ljubljane i sveučilištem FH Joanneum iz Graza bit će na engleskom jeziku i počet će u 20 sati. Ulaz je slobodan.

Morone je 2014. godine diplomirala dizajn na The Royal College of Art u Londonu, a iste je godine, potaknuta otkrićima Edwarda Snowdena, osmislila vlastiti oblik prosvjeda protiv industrije podataka i sakrivanja multinacionalnih kompanija iza korporativnih maski: registrirala je samu sebe kao korporaciju Jennifer Lyn Morone™ Inc, postavši njezinom vlasnicom, upraviteljicom, dioničarkom i osnovnim proizvodom. Pritom nije riječ o spekulativnom projektu, već kako Morone ističe – novom formatu poslovanja koji je pokrenut radi određivanja vrijednosti pojedinca i provociranja vladajućeg ekonomsko-pravnog sustava iznutra.

Bilo da se radi o samostalnom činu neposlušnosti ili sustavno planiranoj strategiji koja se postepeno odvija tijekom vremena, dizajneri i njihova rješenja imaju značajnu ulogu u određivanju brzine i smjera borbe za pravednije društvo. Upravo na tom tragu, Morone će u predavanju Djevojka koja je postala korporacija predstaviti koncepte i mehanizme primjene dizajna u svrhu oblikovanja mišljenja i načina djelovanja, s osvrtom na povijesne i suvremene primjere korištenja dizajna u poticanju pravde i nepravde, kao i na taktike i metodologije koje bi se trebale primijenjivati prilikom osmišljavanja činova neposlušnosti.

Za svoj je umjetnički rad u kojem propituje konstruirane narative o korporacijama i nacionalnim državama Morone dobila posebno priznanje na festivalu Ars Electronica u Linzu, jednom od značajnijih novomedijskih umjetničkih festivala u Europi i nekolicine vodećih u svijetu. Djela je izlagala, prikazivala i predstavljala u mnogim međunarodnim muzejima i galerijama, među kojima su Martin Gropius Bau (Berlin), Haus der Kulturen der Welt (Berlin), Carroll/Fletcher Gallery (London), ZKM (Karlsruhe), Victoria & Albert Museum (London), i HeK (Basel). 

Predavanje će se održati mjesec dana prije otvorenja izložbe Jennifer Lyn Morone™ Inc. u galeriji Filodrammatica, koju je dotad moguće posjetiti u Aksiominom Project Spaceu u Ljubljani.

Više o predavanju saznajte na internetskoj stranici Drugog mora i Facebook stranici događanja.