Ustavni sud Turske, jedan od bastiona rigidno-turskoga nacionalizma, zabranio je 11. prosinca najveću prokurdsku političku organizaciju - Stranku demokratskoga razvoja (DTP). Predsjedniku stranke Ahmetu Turku, prominentnoj članici Aysel Tugluk i tridesetpetorici njezinih aktivista, izrekao je petogodišnju zabranu političkoga djelovanja.

Stranka je raspuštena i sva njezina imovina bit će konfiscirana. Ovom su odlukom Turk i Tugluk automatski lišeni zastupničkih mandata. Tehnički bi, međutim, devetnaestorica DTP-ovih preostalih zastupnika, koji nisu pogođeni ovom zabranom, mogli nastaviti sjediti u parlamentu bez stranačke etikete, ali su svi najavili kolektivnu ostavku.

aysel_tugluk.jpg

To je najnovija runda višegodišnjeg odmjeravanja snaga između AKP-a, islamističke konzervativno-demokratske partije, koja se može usporediti sa demokršćanskim strankama Zapadne Europe, i kemalističko-nacionalističkoga establishmenta, čiji su glavni stupovi vojska, sadašnje oporbene "sekularne" stranke i, upravo, Ustani sud. Riječ je o sukobu dviju frakcija turske buržoazije - tzv. "Bijelih Turaka" zapadnih krajeva, interesno vezanih za državnu kasu, i anadolijskih poduzetnika s istoka, čijem je  usponu pogodovala liberalizacija turske ekonomije. AKP se zalaže za pristupanje Turske Europskoj Uniji, koja zahtijeva uspostavljanje civilne kontrole nad vojskom i snagama sigurnosti. Tomu se suprotstavljaju njezini protivnici.          

ahmet_turk.jpg

S ovim je najvjerojatnije torpediran AKP-ov projekt "demokratske inicijative". Prethodno ga je kao nedostatnoga odbacila i sada zabranjena DTP.  Primajući na znanje odluku Ustavnoga suda, predsjednik DTP-a Turk je izjavio kako se "zabranom stranaka ne može riješiti kurdski problem", no izrazio je "nadu da će demokracija jednoga dana ipak prevladati".

dtp2.jpg

U više gradova na jugoistoku i istoku zemlje - Hakanu, Vanu i Dijarbakiru -  izbili su kurdski protesti. Prvaci DTP-ea, koji su se iz Ankare vratili u Dijarbakir, dočekani su kao heroji. Kurdi su protestirali  i u centru Istanbula. Policija ih je silom razbila.  No postoji opasnost da se nemiri prošire i da se kurdski otpor radikalizira. Dobra prilika za armijske tvrdolinijaše, koji će moći dokazati svoju neophodnost u borbi protiv "terorizma". Imat će u tomu punu podršku oporbene kemalističke Narodne republikanske stranke (CHP) i profašističke Stranke nacionalističkoga pokreta (MHP).          

Švedska je, kao predsjedavajući EU, izrazila zabrinutost. Ovakav razvoj događaja može samo pogoršati izglede za tursko pristupanje pregovorima sa EU. Udaljit će također perspektivu rješavanja ciparskoga problema.

<
Vezane vijesti