zez.jpgZelena energetska zadruga ZEZ i partneri organiziraju skup na temu Dobra energija na otoku Visu od 2. do 5. svibnja.

Dobra energija obuhvaća nove ekonomske modele i prakse koji kroz vlasništvo i korištenje obnovljivih izvora energije podupiru kvalitetu života u cijeloj zajednici, te se zasnivaju na načelima pravednosti, demokratičnosti i brige za ljude i okoliš, a skup na Visu namijenjen je svima koji razvoj obnovljivih izvora energije vide kao priliku za razvoj lokalnih zajednica i stvaranje pozitivne promjene u društvu, ističu iz Zelene energetske zadruge.

Na skupu će sudjelovati više od 80 domaćih i europskih stručnjaka, istraživača, praktičara, donosioca odluka, društvenih poduzetnika, inovatora, aktivista i entuzijasta koji se bave građanskom energijom, razvojem energetski održivih zajednica i energetskim siromaštvom iz različitih pozadina, i koji svi zajedno dijele isti cilj: donijeti pozitivnu promjenu u društvu. M

eđu njima su tako Dirk Vansitijan - predsjednik Europske federacije energetskih zadruga (REScoop.eu) i osnivač najveće belgijske energetske zadruge Eco Power s preko 50,000 članova, zagovornik energetske demokracije, Claire Roumet - direktorica Europske udruge gradova Energy Cities, sa sjedištem u Francuskoj, koja okuplja preko 1000 gradova u Europskoj uniji i pomaže lokalnim vlastima u energetskoj tranziciji, Paul Phare - stručnjak i praktičar koji djeluje u engleskoj energetskoj zadruzi Energy4all, s preko 15 godina iskustva rada na projektima građanske energije, pomogao u razvoju 5 energetskih zadruga u Škotskoj, među kojima je zadruga Lanakshire koja je prikupila više od 3 milijuna funti za projekt vjetroelektrane, Mark Graham - predstavnik Robin Hood Energy, neprofitne organizacije u vlasništvu grada Nottingham koja se bavi opskrbom električne energije i brine o socijalnim ugroženim kućanstvima, Anne Schiffer - predavačica na Sveučilištu u Leedsu, s dugogodišnjim iskustvom na projektima građanske energije kroz rad u organizacijama kao što su Prijatelji Zemlje (Friends of the Earth), autorica publikacije Energija građanima (Power to the people), Marlene Potthoff - predstavnica Caritasa, koordinatorica i inicijatorica programa energetskih savjetnika za borbu protiv energetskog siromaštva u Njemačkoj koji djeluje na razini više od 150 gradova...

Na skupu će se prezentirati više od 10 uspješno provedenih projekata i dodijeliti nagrade za najbolje projekte dobre energije među gradovima, općinama i energetskim zadrugama.

U tri i pol dana održat će se više od 30 predavanja i panel diskusija, razmjenjivati ​​iskustva i inspirirati druge ljude koji su se usudili pristupiti raznim okolišnim, klimatskim, društvenim i političkim izazovima na inovativan način. Razgovarat će se o raznim modelima dobre energije i mogućnostima prilagodbe istih u našim okvirima.

Panel diskusije i predavanja pokrivat će teme kao što su modeli participacije i vlasništva građana i lokalne zajednice nad obnovljivim izvorima energije, razvoj i djelovanje energetskih zadruga u Hrvatskoj i regiji zapadnog Balkana, razvoj energetski održivih zajednice na primjeru gradova, otoka i ruralnih područja, korištenje novih tehnologija poput blockchaina i njihov utjecaj na društvo, upravljanje nad energijom kao javnim dobrom i modeli borbe protiv energetskog siromaštva.

Također, na skupu će se prezentirati više od 10 uspješno provedenih projekata i dodijeliti nagrade za najbolje projekte dobre energije među gradovima, općinama i energetskim zadrugama.

Glavni organizator skupa je Zelena energetska zadruga. Partneri i podržavatelji skupa su brojne domaće i međunarodne organizacije kao što su Udruga gradova u Hrvatskoj, Energy Cities, Europska federacija energetskih zadruga (REScoop.eu), Institut za političku ekologiju, Geotehnički fakultet i Greenpeace. Skup se organizira u okviru projekta "Dobra energija u društvenom poduzetništvu" koji provodi Zelena energetska zadruga u suradnji s Obrtničkim učilištem, sufinanciranog sredstvima Europskog socijalnog fonda.

Sudjelovanje je besplatno, a zainteresirani se mogu javiti na dobra.energija@zez.coop.