Foto: T.O.Foto: T.O.Povodom Dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih režima, Documenta je uputila Vladi i Hrvatskom saboru otvoreno pismo koje prenosimo u cijelosti.

Na dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih režima upućujemo Vam otvoreno pismo i pozivamo Vladu i Hrvatski sabor na ulaganje u razvoj kulture pamćenja. Istraživanje, povijesna interpretacija i obrazovanje trebaju utvrditi što točnije podatke o stradanju svih žrtava zlostavljanja i svih ubijenih, kako bi ovo društvo bilo svjesno da su zločini počinjeni u ratu i poraću također dio našeg povijesnog nasljeđa. Ono loše i nečovječno u tom nasljeđu treba jasno sagledati, kako bi se uvažilo patnje žrtava i spriječilo svako novo sustavno kršenje ljudskih prava. Tek tako se suočavanje s prošlošću može osloboditi onoga što i danas prevladava, a to je sukob ideologija, u kojem se vidi samo žrtve one suprotne strane. Tako se može prevladati i crno-bijeli odnos spram povijesti, u kojem se odbacuje i pozitivno nasljeđe narodnooslobodilačke borbe i socijalističke modernizacije, koje je ugrađeno i u temelje današnje političke zajednice.

Neprihvatljivo je da na 76. godišnjicu dolaska prvih transporta logoraša u ustaški logor Jasenovac pozdrav Za dom spremni još uvijek stoji u Vlada i Hrvatski sabor ignoriraju upozorenja iz domaće i međunarodne javnosti i šutke očekuju preimenovanje još jednog trga maršala Tita, uz javnu retoriku koja ne odbacuje samo totalitarizam nego i antifašizam i zalaganje za ravnopravnost i socijalnu pravduneposrednoj blizini mjesta stradanja. Već drugu godinu redom slijednici židovskih žrtava holokausta, žrtava  genocida nad Srbima i antifašisti ne dolaze na službene komemoracije u Spomen područje. Istodobno, dok se glasno upozorava na zločine komunizma, o tim se zločinima ne vode istraživanja, ne objavljuje se provjerene i realne podatke, a jedno od simboličnih mjesta – kaznionice na Golom otoku i Grguru – prepušta se propadanju.

Vlada i Hrvatski sabor ignoriraju upozorenja iz domaće i međunarodne javnosti i šutke očekuju preimenovanje još jednog trga maršala Tita, uz javnu retoriku koja ne odbacuje samo totalitarizam nego i antifašizam i zalaganje za ravnopravnost i socijalnu pravdu. Državne institucije puštaju da izvorišne osnove Ustava Replike Hrvatske poput antifašizma i ZAVNOH-a brane sami građani uz eventualnu tihu prisutnost policije i glasna ometanja crnokošuljaša, kao na nedavnom obilježavanju ustanka u Srbu i komemoraciji za pobijene Srbe u Glini 1941.

Dok nositelji konzervativne revolucije i retradicionalizacije, inspirirani klerikalnim nacionalizmom nastoje smanjiti društvenu podršku idejama napretka, prosvjetiteljstva, slobode, ravnopravnosti, jednakosti i solidarnosti, Vlada propušta djelovati. Kad zbog uzastopnih valova govora mržnje hrvatska javnost postupno prestaje biti autonomna sfera slobode svih građana i građanki, Vlada ne potiče uključivost, reformu obrazovanja i slobodu stvaranja, već oslabljuje autonomne javne institucije (poput Hrvatskog audio vizualnog centra i drugih), pogoršavajući Tražimo da osudite svakovrsni povijesni revizionizam i u novom proračunu predvidite ulaganje u sveobuhvatna istraživanja, obrazovanje za suočavanje s prošlošću kao i priznavanje patnje svih stradalihuvjete za sve medije, uključujući javne servise. Dapače, linijom manjeg otpora i stalnim veličanjem rata i propuštanjem primjerenog pamćenja svih stradalih, doprinose stvaranju atmosfere izvanrednog stanja, u kojoj se i premijer i predsjednica obraćaju javnosti iz Knina bez neposrednog kontakta s vlastitim glasačima, bojeći se neugodnih povika. 

Na taj se način smanjuje prostor za slobodu svake osobe i pluralnost stavova, a stvara se osnove za kontrolu  stavova, mišljenja, percepcija i u konačnici doživljaja javnosti, tipično za nedemokratske poretke. Hoće li i ova vlada doprinijeti produbljivanja društvenih podjela kroz selektivno pamćenje "svojih" i zaborav "drugih" ili smoći snage za nužan civilizacijski iskorak koji će nas približiti izgradnji povjerenja s pripadnicima danas napadanih manjina?

Vi ćete odlučiti hoće li mandat nove vlade obilježiti više novih muzeja, poput memorijalnog centra Lipa pamti, ili brisanja imena trgova i ulica s imenom zapovjednika partizana itd. Tražimo da osudite svakovrsni povijesni revizionizam i u novom proračunu predvidite ulaganje u sveobuhvatna istraživanja, obrazovanje za suočavanje s prošlošću kao i priznavanje patnje svih stradalih.

<
Vezane vijesti