imgl3032.jpgMonodrama Down, by Law autorice, redateljice i koreografkinje Mile Čuljak u izvedbi glumice Hrvatske drame riječkog HNK Ivana pl. Zajca Jelene Lopatić, premijerno će biti izvedena u utorak, 15. svibnja, u prostoru Delta 5 (bivša zgrada Ivexa) s početkom u 19 i 30 sati. Monodrama je pisana kao impresija razdoblja od rođenja dječaka Borisa, dječaka sa sindromom Down, do trenutka kada je tekst napisan.

Borba sa željama, očekivanjima, trajanjima, operacijama i bolestima usađena u višak 21. kromosoma gradila je i posebno roditeljstvo koje je autorica upisivala u novi kod – izvedbeni kod zajedništva. Autorica monodrame Mila Čuljak, Borisova majka, stremila je ojačanju svakodnevice koja je donijela silinu emotivnog, organizacijskog, njegovateljskog i društvenog balansiranja.

U želji da ova priča, kao i Boris, doprinese shvaćanju i podršci zajednice osobama s Down sindromom, tražila je tijelo koje će ju ispisati, isplesti i isplesati, a pronašla ga u Jeleni Lopatić.

Čuljak je riječka izvedbena umjetnica - a ujedno predsjednica Udruge za Down sindrom-Rijeka 21 te koordinatorica projekta 5. ansambl riječkog HNK Zajca i Grada Rijeke čiji je cilj uključiti osobe s invaliditetom u umjetnički rad Kazališta - koja u svim aspektima svoga rada preispituje način funkcioniranja zajednice, onoga što zajednicu osnažuje i oslabljuje, posebno u slučajevima kada pojedinac intenzivno ovisi o njoj. 

Podsjetimo da je HNK Ivana pl. Zajca, u suradnji s Udrugom za Down sindrom - Rijeka 21, postala prva državna institucija koja je pomaknula barijere u socijalizaciji osoba sa sindromom Down, angažiravši, u sklopu radne terapije, troje mladih osoba s Downovim sindromom za rad u biljeterskoj službi.

Predstava Down, by Law je, kako kaže autorica, "pedeset i pet minuta bliskosti, povezanosti, skrbi, nježnosti i razumijevanja prema svim obiteljima osoba s Down sindromom i svih nas."

O naslovu predstave, istom kojim je naslovljen film Jima Jarmuscha (u nas preveden Pod udarom zakona), Mila Čuljak kaže da je o riječ o izrazu koji ima značenje bliskosti i povezanosti.

"Osamdesetih se godina koristio u uličnom žargonu, a označavao je blisku osobu. Ranije se u zatvorskom žargonu koristio, kaže Jarmusch, za osobu koja bi pri izlasku iz zatvora kontaktirala obitelj zatvorenika s kojim je dijelio ćeliju, te brinula o njima ako je bilo potrebno".

Reprize predstave su na programu 16. i 17. svibnja, a onda ponovno u lipnju.