dragram_vizual_autorice_tea_i_marta_strazicic_schwestern_sisters.pngDRAGram, festival drag kulture i umjetnosti u organizaciji queer umjetničkog kolektiva House of Flamingo, u Zagrebu se održava od 31.10. do 3.11. Peto izdanje pod temom‘FreakShow obogatit će zagrebačku Halloweek ponudu s dva programa inspiriranim s Noći vještica.

U kontekstu drag umjetnosti Halloween, i njegove popratne lokalne inačice diljem svijeta, mnoge performerice pamte kao jedno od najranijih osobnih iskustava u dragu. Prva konotacija na spomen ovog blagdana upravo je kostimiranje, odnosno prisvajanje identiteta koji nije urođen ili stečen. Radi toga Halloween stvara prostor da se jednom u godinu dana postane produkt vlastite mašte i slobode.

Vrata svoje kuće užasa House of Flamingo otvara 31.10. u društveno-kulturnom centru Šesnaestica (Ozaljska 16, 2. kat) gdje se od 20 sati održava Slumber party. Radi se o interaktivnom programu u kojem će uživati svi željni pomaknutog sadržaja i alternative proslave Noći vještica: čitat će se natalne i tarot karte, gatati iz kave, baby pudera i raspalih umjetnih trepavica; a najhrabriji se mogu odvažiti i u zazivanju duhova queer ikona.

Osim toga, održat će se i projekcija kultnog queer mjuzikla Rocky Horror Picture Show te skrivena ponoćna projekcija jednog od najstrašnijih gej filmskih ostvarenja svih vremena. Ulaz na program je besplatan.

Vrhunac queer svetkovine smrti i užasa je DRAGram Freakshow program, koji će 3.11. u Klubu Močvara (Trnjanski nasip bb) prezentirati kolaž izvedbi domaćih i inozemnih drag performerica. Ove godine HoF rezidenticama Spazam Orgazam, Roxanne, Colindi Evangelisti i Entity na pozornici se pridružuju manchesterska drag senzacija Donna Trump i britanski kralj komične groteske Joe Black.

Joe Black jedan je od renomiranih europskih performera mračnog kabarea a sebe opisuje kao nitkova vodvilja, drag klauna i direktora cirkusa otrovnog jezika. Line-upu se pridružuje po drugi put nakon svog prvog gostovanja 2015. kad je očarao zagrebačku publiku svojim teatralnim i komičnim kabareom. Nastupi Donne Trump, kao što i samo ime sugerira, provokativno koketiraju s društvenim, moralnim i političkim porukama. Naravno, uz znatno veću dozu glamura i campa nego što je to u stanju njen imenjak s političke scene.

Ulaznice za FreakShow pronađite u Octopus Piercing & Tattoo studiju (Gundulićeva 31) po pretprodajnoj cijeni od 50 kuna; odnosno na ulazu u klub Močvara na dan programa (3.11.) po 70 kuna.