Među 1 205 braniteljskih udruga koliko ih trenutno broji Registar udruga Republike Hrvatske, na desetke njih u svom djelovanju rabi ustašku ikonografiju čije je isticanje u javnosti zakonom zabranjeno, bilo da je riječ o službenim žigovima, znakovima, pozdravima ili pak dizajnu web stranica.

One ne samo da ne snose sankcije, već je dio njih i u 2013. godini obilato financiran novcem iz državnog proračuna.

uhdr_mercep.jpg

1. Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata

Osnovana u Zagrebu još daleke 1993. godine, Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata za službenu himnu odlučila je odabrati ariju iz opere "Nikola Šubić Zrinski" Ivana Zajca "U boj, u boj!", koja je vrhunac popularnosti ovih dana doživjela u nogometnim krugovima. Za razliku od subliminalne poruke "Za dom", koja se čuje tijekom izvođenja operete, UHDDR je bila daleko eksplicitnija prilikom kreiranja vlastitog znaka. "Udruga ima znak koji čini dio grba Republike Hrvatske u obliku štita s crvenim srcem u sredini početnog bijelog polja i zlatnim tropletom oko grba", stoji u Statutu Udruge.

uhddr-2.jpg uhddr-2.jpg

"Junački" niz se nastavlja i u osobi predsjednika. Riječ je o Tomislavu Merčepu, bivšem savjetniku ministra policije, a današnjem optuženiku za kazneno djelo ratnog zločina kojem se od 2011. sudi pred Županijskim sudom u Zagrebu. Iako je običnim smrtnicima za obnašanje i najminornije funkcije potrebna potvrda o nekažnjavanu i da se protiv njih ne vodi kazneni postupak, Merčep se, ako je vjerovati Registru udruga Republike Hrvatske, i dan danas nalazi na predsjedničkoj funkciji UDDDR-a. Da nemamo pravo sumnjati u ispravnost te informacije, uvjerili su nas u Uredu državne uprave. "Zakonom o općem upravnom postupku nove informacije o udruzi ažuriraju se u roku od 30 dana od kada je udruga podnijela zahtjev. Ako je zahtjev uredan, cijeli postupak u pravilu bude obavljen kroz nekoliko dana", potvrđeno je H-Alteru iz Ureda državne uprave.

uhbddr.jpg

2. Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca domovinskog rata

Osim što nosi gotovo identičan naslov udruge kojom predsjeda Tomislav Merčep, Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca domovinskog rata imala je slične afinitete i pri odabiru službenog znaka - stilizirano crveno srce u sredini početnog bijelog polja šahovnice.

Dugo vremena na čelu UHBDDR-a bio je Branko Borković - Mladi Jastreb, a danas je vodi pukovnik Zvonko Milas, nekadašnji član Programskog vijeća HRT-a. Njegova sklonost HDZ-u godinama je rezultirala milijunskim iznosima iz proračuna za obavljanje djelatnosti udruge među kojima su "likovne izložbe, dramske predstave, promocije knjiga i monografija vezanih uz Domovinski rat".

zudhos_3.jpg

3. Zajednica udruga dragovoljaca Hrvatskih obrambenih snaga

Osnovane krajem lipnja 1991. od strane Dobroslava Parage, Ante Paradžika i Alije Šiljka, Hrvatske obrambene snage borile su se za povratak Hrvatske na istočne granice Nezavisne Države Hrvatske iz Drugog svjetskog rata. Da je tome tako, svjedoči činjenica da su pojedine jedinice, uz crne odore i ustaško znakovlje, nosile nazive kao što su 13. bojna Jure vitez Francetić iz i 9. bojna Rafael vitez Boban. Rat je završio, a nekadašnji ratnici HOS-a svoj su znak, koji se sastoji od grba s prvim bijelim poljem i gesla "Za dom spremni", odlučili iskoristiti i za službeni znak udruge. Svjesni da se zbog toga mogu naći u nepovoljnom položaju, članovi Udruge su na službenoj stranici svoje zagrebačke podružnice odlučili iznijeti nekoliko "fakata". "Geslo HOS-a 'Za dom spremni' regulirano je Zakonom o hrvatskim braniteljima i stoga je to geslo zakonito isticati (op.a. - Isti ne postoji. Hrvatsko zakonodavstvo sadrži Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, koji se u ni jednom dijelu ne tiče spornog gesla). Hrvatski centar za istraživanje zločina komunizma u priopćenju ističe kako geslo HOS-a iz Domovinskog rata 'Za dom spremni' nije ustaško, nego geslo HOS-a, koji se borio protiv velikosrpskog fašizma... Ni jedan sud u Hrvatskoj ne može zakonito osuditi ni sankcionirati nikoga tko se poziva na geslo HOS-a." Ali to nije sve: "Štoviše, i Stjepan Mesić, održao je na drugom saboru Hrvatske stranke prava na Zagrebačkom velesajmu, 18. veljače 1995. godine, vatreni protuhadezeovski govor pod slikom HOS-a i geslom 'Za dom spremni' i pod portretima s geslom 'Bog i Hrvati! Alah i Bošnjaci'... Na pravaškom Saboru je pod geslom 'Za dom spremni' govorio i izaslanik SDP-a Tonino Picula." Pametnom dosta.

ndh_4.jpg

4. Nezavisni Dragovoljci Hrvatski

Svoje simpatije prema NDH najeksplicitnije je odlučila iskazati spomenuta udruga Nezavisni Dragovoljci Hrvatske iz koje je 2000. godine nastala zagrebačka podružnica udruge koja danas samostalno djeluje. Karijeru pokojne predsjednice Hruškar, koja se u javnosti zalagala za zabranu komunističkih simbola, obilježila je afera u kojoj je optužena da je primala mito za sređivanje braniteljskih mirovina. Hruškar je tvrdila da se radi o politički motiviranoj optužbi, zbog čega je podnijela i kaznenu prijavu protiv tadašnje ministrice branitelja Jadranke Kosor. Hruškar i njena udruga u javnosti su ostali zapamćeni kao borci protiv održavanja koncerta Lepe Brene u zagrebačkoj Areni. Udruga danas ima ogranke po cijeloj Hrvatskoj s identičnim znakom. Kako stoji u Statutu, riječ je o "znaku u obliku štita u kojem se na crnoj podlozi nalazi koso položeno srce, ispunjeno crveno bijelim poljima - dijelovi povijesnog Hrvatskog grba". Taj povijesni grb, dakako, započinje bijelim poljem.

domobran_5.jpg

5. Udruga ratnih veterana Hrvatske Hrvatski domobran

Grb sa šahovnicom na kojoj je prvo polje bijele boje i s natpisom "Za Hrvatsku uvijek", službeni je znak Udruge ratnih veterana Hrvatske Hrvatski domobran. Na znaku su i tri godine - 1868., 1941. i 1991. "Godina 1868., godina ustrojavanja i ustroja Hrvatskog domobranstvana, nalazi se u grbu naše Udruge Hrvatski domobran, kao i godine 1941. i 1991., kada je obnovljena hrvatska državnost, a obnovljeno Hrvatsko domobranstvo postaje regularna vojska  Nezavisne Države Hrvatske, odnosno Republike Hrvatske," stoji na stranicama Domobrana, koja je, uzgred rečeno, prepuna tipfelera i pravopisnih grešaka. Ilustracije radi: "U drugom svjetskom ratu domobrani, kao pripadnici Hrvatskih oružanih snaga, regularne vojske Nazavisne Države Hrvatske, branili su hrvatsku državnost od svih neprijatelja hrvatske državnosti krili se oni pod imenom jugounitarista, srpskih četnika ili lažnih antifašista (zapravo jugokomunista). Borili su se hrabro, junački i viteški, da bi obranili svoju obitelj, svoj dom i svoju državu. Branili su te vrijednosti a ne postojeći režim ili pak nacističko fašističku ideologiju. Hrvati su zazirali od nacifašizma jednako kao i od komunizma. Činjenica je, da za težnje hrvatskog naroda za slobodom i oslobođenjem ispod jugoslavenskog i velikosrpskog jarma, nisu naišle na razumijevanje kod zapadnih europskih velesila Engleske i Francuske. Splet vojno političkih okolnosti u Europi i svijetu , stvorenih propašću tamnice naroda Kraljevine Jugoslavije, bio je takav da je omogučio Hrvatima da ostvare svoje snove i težnje i obnove svoju državnost proglašenjem NezavisneDržave Hrvatske."

ajkula_6.jpg

6. Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata Ajkula

Iako je zastava Republike Hrvatske kakvu danas poznajemo službeno usvojena još 21. prosinca 1990. godine, članove Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Ajkula to nije spriječilo da u unutrašnjost svog znaka stave "dijelove povijesnog hrvatskog grba s crveno-bijelim poljima u čijem središtu se nalazi znak specijalne policije." Prvo bijelo polje? U sridu! "Utemeljeni u dane rane mladosti Hrvatske države, danas smo izrasli u snagu koju moraju poštovati svi oni koji nešto znače i znaju o elitnim snagama policije. Umjesto u miru, mi smo se obučavali u ratu i obučili se tako da danas imamo kadrove koji su spremni izvesti bilo koji zadaću iz djelokruga rada policije. Na prostorima Hrvatske, svaki je pripadnik vrhunski osposobljen za sve vrste i vidove ratovanja, odnosno borbe u najsurovijim uvjetima protiv svih oblika terorizma. Zemlja, voda i zrak - su naš prostor, gdje posebno vrhunski timovi dolaze do izražaja u naizgled nerješivim situacijama. Biti specijalac - znači biti najbolji", tvrde članovi udruge osnovane u Rijeci.

tigar_7.jpg

7. Udruga Tigar 90/91 Rakitje

Osnovana 2002. godine na području Zagreba, Udruga Tigar 90/91 Rakitje među inim djelatnostima se bavi "promicanjem hrvatskih nacionalnih, povijesnih, kulturnih i drugih vrijednota te promicanjem i oplemenjivanjem moralnih i etičkih vrednota hrvatskog naroda". Stranica udruge poprilično je škrtog dizajna i ne sadrži ažurirane informacije, ali je zato i dalje jasno uočljiv banner na kojem se, uz službeni znak Tigrova, vijori i trobojnica s grbom prvog bijelog polja.

sdvd_7.jpg

8. Športsko društvo veterana Domovinskog rata

Hrvanje, teakwondo, jiu-jitsu, ali i "manje" muževni sportovi poput alpinizma i ronjenja, aktivnosti su kojima se bavi Športsko društvo veterana Domovinskog rata. "Kako smo svjesni da borilački sportovi posebno privlače populaciju bivših vojnika krenuli smo u tom smjeru", objašnjava se na stranicama ovog društva. Športsko društvo svake godine organizira tradicionalno submission wrestling natjecanje Kralj Tomislav, a u skladu s kraljevskom tradicijom, znak društva je štit sa šahovnicom prvog bijelog polja u čijoj se pozadini krije drevni mač.

zdrug_udruga.jpg

9. Zdrug udruga hrvatskih političkih uznika Republike Hrvatske

"Dok je Hrvata i Mujo će imati brata", teorije o Hrvatima kao biblijskom narodu, podastiranje "činjenica" kako Nikola Tesla nije bio Srbin te isticanje ideje o izgradnji Velike Hrvatske, samo su neke djelatnosti kojima se bavi opskurni Zdrug. Politički uznici svoje središnjice imaju u inozemstvu, Vinkovcima i Murteru, a najaktivnija je zadarska podružnica Ivo Mašina s predsjednikom Ivom Matanovićem. Spomenuti akademik u središte pozornosti dospio je 2008. kada je u Zadru podupro osnutak Hrvatskog obrednog društva bojovnika Drugog svjetskog rata i bojovnika Domovinskog rata.  "Objedinit ćemo sve hrvatske ustaše, bojovnike i domobrane. Odavde smo potaknuli osnivanje podružnica u brojnim hrvatskim gradovima... Zbog naše ustaške ikonografije žele nas proglasiti fašistima, ali šahovnice i Pavelićeve slike su hrvatska, a ne fašistička ikonografija. Branitelji Domovinskog rata pod tom su ikonografijom ratovali" izjavio je tada Matanović. Sva spomenuta društva danas dijele zajedničku web stranicu na kojoj se može pronaći broj "brzoglasa" svakog od predsjednika "glavnih stanova". I za kraj pozdrav - "Bog i Hrvati - Za dom i domovinu spremni!"

Zadarski glavni stan Ivo Mašina već nekoliko godina prima novac iz gradskog proračuna. U 2013. godini bila je riječ o iznosu od 9 500 kuna.


vanjanikolichalter_381.jpg

Zgraža me činjenica da postoji čitav niz legalno registriranih udruga koje u svojim žigovima i logotipima nose vrlo problematične simbole i slogane, koji su, po mom tumačenju zakona i temeljnih vrijednosti Ustava, u našoj zemlji zabranjeni. No, sjetite se da je svojevremeno sudac u Kninu donio presudu da prodaja suvenira s motom "Za dom spremni" nije protuzakonita. Sjetite se nedavne izjave policije da Šimunićev istup na nogometnom stadionu nema elemenata prekršajnog ili kaznenog djela. Sjetite se suđenja Mamiću za njegove izjave protiv Jovanovića. Sjetimo se nedavne priče o ukidanju naziva Ulice 10. travnja u jednom malom slavonskom selu, te izjava predstavnika lokalne uprave kako taj datum uopće ne mora biti problematičan.

Zgraža me činjenica da postoji čitav niz legalno registriranih udruga koje u svojim žigovima i logotipima nose vrlo problematične simbole i slogane, koji su, po mom tumačenju zakona i temeljnih vrijednosti Ustava, u našoj zemlji zabranjeni

Od proglašenja Republike Hrvatske do danas nije bilo hrabrosti za jasno i glasno sveopće odmicanje od ustaške prošlosti, nego se s tom prošlošću svjesno ili nesvjesno koketira. Fašizam, ustaštvo, mržnja i radikalno desni stavovi su toliko utkani u naše društvo, od pojedinaca, do institucija, da je svaki pokušaj imenovanja zloćudnih formi fašizma ili ustaštva unaprijed osuđen na žestoku osudu. I sudbena i izvršna i zakonodavna vlast rado zaobilazi preuzimanje odgovornosti iako načelno rado donosi deklaracije o antifašizmu i diči se antifašističkom prošlošću. Teza da takva simbolika nije zakonom zabranjena nego je samo zabranjeno nacističko znakovlje ili teza da ukoliko ne agitiraš, ali samo mirno izražavaš mržnju i netoleranciju to ide u tvoju slobodu izražavanja, toliko je utkana u javni diskurs, da svaki drugačiji stav odmah biva proglašen ljevičarenjem, komunističkim zaostatcima, zloduhom titoizma ili čim god već negativnim.      

Kako nigdje ne pišu striktne upute da je zabranjeno registrirati udrugu koja u svom nazivu nosi pozdrav "Za dom spremni" (koji kao eto nije ustaški nego višestoljetni zrinski), službenik/ca koji odobrava upis udruga u registar naravno ne čini taj etički iskorak i ne propituje zakonitost tog slogana. Jednom legalno registrirana udruga nastavlja živjeti, ravnopravno se natječe za donacije i proračunska sredstva i ponovo se javlja isti model. Nitko ne propituje zakonitost. 


goran_bozicevic.jpg

Znakovima povezanim s nacističkim i fašističkim ideologijama nema mjesta u javnom prostoru, a kamo li u službenoj upotrebi. Uz rehabilitaciju fašizma, zabrinjava još i više paralelni proces stigmatizacije antifašizma. On se izjednačava s komunizmom kakav je bio izražen u zemljama "'lagera", a bilo ga je i u Jugoslaviji. Nikad nije napravljena prava distinkcija između antifašizma i toga totalitarnog komunizma. 

Uz rehabilitaciju fašizma, zabrinjava još i više paralelni proces stigmatizacije antifašizma

Hrvatska se u devedesetima našla u potrazi za svojim identitetom. Kako je Miloševićeva Srbija i dalje koristila identitetske slike socijalizma  Hrvatska je,  nažalost, uz utjecaj dijela tzv. ekstremne emigracije, identitet tražila u NDH. Problem nije toliko u simbolima i njihovom korištenju već u neriješenim odrednicama Domovinskog rata. Tko su nam bili neprijatelji? Ako mislimo da su bili Srbi - onda smo rat izgubili. Jer smo preuzeli matricu ugroženosti i mržnje koja je iz SANU Memorandumske Srbije ključala na sve strane. Uspjeli su. Sada mi mrzimo i uskraćujemo prava drugima. Ako smatramo da su neprijatelji bili fašisti, velikosrpski ali ipak prije svega fašisti, onda smo rat dobili dokle god nam je etičko važnije nego etničko, želimo vladavinu prava, ne želimo privilegirane skupine, pazimo na manjine itd.

Hrvatska se našla u šizofrenoj situaciji, da se, zbog EU ponajviše, odrekla ljubavi prema NDH, glorificiranju tog perioda i fašizma, a istovremeno smatra da je to njena prava priroda. Imamo još uvijek važeću Deklaraciju o Domovinskom ratu i premijera koji misli da smo imali građanski rat. Naravno da je bilo i tih elemenata no problem je što se  premijer ne usudi to javno reći osim kad mu pobjegne.

Moramo reafirmirati antifašizam, ja vjerujem da su branitelji istovremeno i antifašisti kad su se borili protiv SANU generirane politike, odupirali  se isključivostima i nedemokratskim tvorevinama tipa RSK, branili demokraciju, ljudska prava i slobode, ne činili ratne zločine.

Na taj identitet branitelja Hrvatska treba biti ponosna, a nije. Čak ga se i srami. Zarobljeni u glorificiranju ekstremne nacionalne ideologije, isključive, zatvorene. Vrijeme je da kažemo da je ona uperena protiv nas samih i rječnikom nacionalista - protiv nacionalnih interesa.

Ključne riječi: ustaštvo, braniteljske udruge
<
Vezane vijesti