esc.jpgEuropska komisija je objavila novi poziv na podnošenje prijedloga za aktivnosti u okviru Europskih snaga solidarnosti. Za potporu aktivnostima mladih vezanima uz solidarnost 2019. bit će dostupno više od 96 milijuna eura. Rokovi za prijavu projekata su od 5. veljače do 1. listopada 2019., ovisno o vrsti aktivnosti.

Tibor Navracsics, povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport, izjavio je: "Otkad su osnovane prije gotovo točno dvije godine, Europske snage solidarnosti prerasle su u jednu od vodećih inicijativa EU-a kojom se mladima otvaraju prilike za pomoć potrebitim zajednicama i osobama. Ovim pozivom EU ponovno odgovara na spremnost više od 90 000 mladih koji žele sudjelovati u aktivnostima snaga solidarnosti. Sudjelovanjem u toj inicijativi mladi pomažu gdje je potrebno, a pritom stječu dragocjeno iskustvo koje će im koristiti cijeloga života."

Projekti koji se mogu financirati u okviru Europskih snaga solidarnosti protežu se od volontiranja i partnerstava do pripravništva i zaposlenja u područjima kao što su zaštita europske kulturne baštine, poticanje društvene uključenosti osoba u nepovoljnom položaju te rješavanje ekoloških i društvenih problema. Za financiranje se mogu prijaviti skupine mladih registrirane na Portalu Europskih snaga solidarnosti te javna i privatna tijela s poslovnim nastanom u državama članicama EU-a koja su dobila odgovarajuću oznaku kvalitete. Rokovi za prijavu projekata su od 5. veljače do 1. listopada 2019., ovisno o vrsti aktivnosti. Prvi poziv na podnošenje prijedloga objavljen je u kolovozu 2018. Evaluacija tih prijedloga trenutno je u završnoj fazi. Bespovratna sredstva dodijelit će se do kraja godine, a prve aktivnosti krenut će početkom 2019. Dodatne informacije o Europskim snagama solidarnosti dostupne su u informativnom članku.