Neil DattaNeil DattaTribina Europski fundamentalizam protiv ljudskih prava: Tko, zašto, kako i čijim novcem napada europske vrijednosti? održat će se u ponedjeljak, 24. travnja, u Novinarskom domu (Perkovčeva 2, Zagreb) s početkom u 18 sati.

U Novinarskom domu 24. travnja gostuje jedan od najupućenijih istraživača neokonzervativnog pokreta u Europi, Neil Datta, koji se godinama bavi istraživanjem fundamentalističkih grupa. Tribinu organizira portal Faktograf.hr u suradnji s Hrvatskim novinarskim društvom, GONG-om i Centrom za mirovne studije.

Zadnjih nekoliko godina primjetno je jačanje tzv. neo-konzervativnih i kršćanskih fundamentalističkih grupacija koje su počele djelovati u formi organizacija civilnog društva u Europi. Trend koji je bio dominantan u SAD-u proteklog stoljeća polako se preselio i na europski teritorij, s ciljem da se utječe na smanjenje kvalitete zaštite ljudskih prava i demokracije u europskim zemljama.

Iako se fundamentalističke grupacije mobiliziraju primarno oko tema vezanih za seksualna i reproduktivna prava (pobačaj, LGBT prava, gay brak, rodna ravnopravnost i sl.), pojedine organizacije zalažu se i za dugoročnije ciljeve - kao što je ukidanje koncepata sekularne države i liberalne demokracije. U svjetlu jačanja neo-konzervativnog utjecaja u SAD-u, Rusiji i Europi, zanimljivo se osvrnuti na razine umreženosti takvih grupa te načine njihovog zagovaranja i utjecanja na javne politike u parlamentarnim demokratskim društvima.

Tko su te grupe? Odakle dolaze? Kako su umrežene? Kako se financiraju? Kakve su njihove veze s katoličkom ili pravoslavnom crkvom? U kakvom su odnosu s tradicionalnim konzervativnim strankama a kakvom s neo-nacističkim pokretima?

Na ova, ali i niz drugih pitanja odgovore će nam pokušati dati jedan od najupućenijih istraživača neokonzervativnog pokreta u Europi Neil Datta. Neil se već dugi niz godina bavi istraživanjem i monitoringom fundamentalističkih grupa koje pod krinkom "brige za obitelj i tradicionalne vrijednosti", zlorabeći demokratske mehanizme i politike ljudskih prava, pokušavaju utjecati na smanjenje razine zaštite ljudskih prava u Europi.

Tribina "Europski fundamentalizam protiv ljudskih prava: Tko, zašto, kako i čijim novcem napada europske vrijednosti?" održat će se 24. travnja u Novinarskom domu. Tribina će biti održana na engleskom jeziku. Moderatorica je Sanja Despot s portala Faktograf.hr.