Foto: Zelena akcijaFoto: Zelena akcijaPostoji potreba za dosljednim provođenjem zakonodavstva EU i međunarodnih konvencija o ekološkoj održivosti i sigurnosti pomorskih aktivnosti - što je Hrvatska u protekle dvije godine izbjegavala, poruka je iz Europskog parlamenta.

Jedna od važnijih tema za Hrvatsku o kojoj su zastupnici u Europskom parlamentu raspravljali ovoga tjedna na plenarnoj sjednici u Strasbourgu je usvajanje izvješća o Strategiji Europske unije za jadransku i jonsku regiju.

Istaknuto je kako Jadransko-jonska makroregija ima visok potencijal za održivi razvoj gospodarstva cijele makroregije i potencijal za stvaranje novih zelenih radnih mjesta koja su ključna u borbi protiv nezaposlenosti.

"Europski pristup koji se temelji na makroregionalnoj suradnji isplativiji je i djelotvorniji od 28 nacionalnih pristupa i upravo je ovo izvješće od velikog značenja jer prepoznaje i ističe važnost makroregionalnih strategija koje su alat za europsku integraciju te primjer prekogranične suradnje s ciljem teritorijalne kohezije područja koja dijele zajedničke izazove", rekao je zastupnik ORaH-a Davor Škrlec u svom govoru.

Škrlec razvoj održivog ribarstva u Hrvatskoj vidi kao jednu od temeljnih djelatnosti zajedno s tradicionalnom proizvodnjom zdrave hrane u makroregiji.

Pritom je za ostvarivanje održive i stabilne Jadransko-jonske makroregije ključno potencirati održivu prekograničnu suradnju i kvalitetno upravljanje makroregijom. Optimalno iskorištavanje potencijala obnovljivih izvora energije i prometna povezanost unutar same makroregije, ali i između makroregija, doprinose svim tim ciljevima. 

Ključne riječi: održivi razvoj
<
Vezane vijesti