tom_gotovac.jpgProjekcija avanagardnog filma GLENN MILLER 1. (Srednjoškolsko igralište 1.) redatelja Tomislava Gotovca održat će se u petak, 7. lipnja u MM Centru s početkom u 20 sati. Ulaz je besplatan.

Produkcija: Centar za multimedijalna istraživanja SC, Zagreb: 1977.

Scenarij, režija, montaža: Tomislav Gotovac

Kamera: Ljubo Becić

16 mm, crno-bijeli, 45'

Program se realizira u suradnji s Institutom Tomislav Gotovac.

(….) U filmovima u kojima Tom koristi Glenna Millera kao ime ili kao zvuk špice, Glenn Miller je za Toma oličenje i trijumf koncepta, tog jednog pronađenog i uvek ponavljanog zvuka. Ali kao i u filmu Glenn Miller Story, gde pronalaženje svog zvuka Miller u velikoj meri duguje slučaju (glavni trubač poseče usnu, pa Miller partiju trube prepravi za klarinet i tako pronađe “svoj zvuk”, što je najverovatnije izmišljotina scenariste), tako i kod Toma, kako je to uočio još Hrvoje Turković, slučajnost igra značajnu ulogu u oblikovanju njegovih filmova strukturalističke orijentacije. Samo što je kod Toma, po Turkoviću, isplanirana struktura tu upravo da bi “izazvala slučaj”.(….) Zato Tomov plan za “izazivanje slučaja” u ovom filmu proizlazi iz one reference za Holywood u Glenn Millerovoj najavi za radio-emisiiju Moonlight Serenade, korišćenu za zvučnu pratnju najavne špice. Jer, američka “mainstream popularna kultura, čije su oličenje bili muzika Glenna Millera i holivudski filmovi Johna Forda, najmoćnije je oružje za osvajanje ljudskih duša.(….)

Iz knjige Kino Tom, autor: Slobodan Šijan, Izdavači: Muzej savremene umetnosti Beograd, Hrvatski filmski savez , Zagreb, 2012.