david_lynch.jpgPortreti: Filmska snoviđenja Davida Lyncha održat će se u kinu Tuškanac od ponedjeljka, 2. rujna do nedjelje, 8. rujna, u sklopu čega će biti prikazano 9 od ukupno 10 redateljevih dugometražnih ostvarenja.
Program započinje 2. rujna u 19 sati projekcijom redateljeva remek-djela Mulholland Drive, ostvarenja koje je po sudu mnogih jedan od najboljih filmova 21. stoljeća, a uoči projekcije uvodnu riječ o autorovu stvaralaštvu održat će filmologinja Karla Lončar.

David Lynch je redatelj kojega se s pravom smatra jednim od najvećih živućih nastavljača tradicije nadrealizma i ekspresionizma u suvremenome filmu, autorom u čijim se djelima bogate asocijativnosti redovito pomiču granice između fantazije i zbilje, banalnog i začudnog, uznemirujućeg i ugodnog, grotesknog i idiličnog.

Podjednako umješan u oblikovanju klasičnijih fabularnih filmova, kao i modernističkih remek-djela ispripovijedanih logikom sna, Lynch od svakog svog filma čini nezaboravno osjetilno iskustvo, koje svakim ponovnim gledanjem otvara nove interpretativne mogućnosti.

david_lynch_copy32311.jpg