food_for_change.jpgU organizaciji pokreta Slow Food regije Pijemont i grada Torina, Terra Madre Salone del Gusto, događaj na kojem se sastaje 7000 delegata Terra Madre i 900 izlagatelja iz 143 zemlje vraća se u Torino, u Italiju, od 20. do 24. rujna. Food for Change tema je vodilja kroz 12. izdanje najvažnije međunarodne manifestacije posvećene dobroj, čistoj i pravednoj hrani, od programa konferencija i laboratorija okusa na velikoj Tržnici i foruma Terra Madre na kojima sudjeluju poljodjelci, stočari i obrtnici iz cijeloga sv

Hrana za promjenu predstavlja stoga revoluciju koju se želi pokrenuti kroz pripremu za sljedeći događaj Terra Madre Salone del Gusto. Slow Food je 1996. organizirao u Torinu prvo izdanje događaja Salone del Gusto kako bi pružio podršku malim proizvodnjama kvalitetnih namirnica ugroženih globalnim tržištem. U 2018. cilj mu je da u proizvodni proces budu što više uključeni i potrošači (suproizvođači).

Temom Food for Change, Terra Madre Salone del Gusto 2018. ukazuje na politike pokreta Slow Food iznesene tijekom zadnjeg međunarodnog kongresa koji se održao u Chengduu u Kini, polazeći pritom od ozbiljnog, premda nedovoljno shvaćenog upozorenja o globalnom zatopljenju koje nas se svih tiče i u pogledu kojeg smo mobilizirali znanstvenike, stručnjake i poljoprivrednike. #foodforchange postaje dakle međunarodna kampanja pokreta Slow Food u svrhu promjene prehrambenog sustava.

Tržnica je pripremljena u dvorani Lingotto Fiere, didaktičke aktivnosti smještene su u zgradu regionalnog odbora Palazzo della Giunta Regionale na trgu Piazza Castello, Enoteka je ponovno postavljena u prekrasnu scenografiju kraljevske palače Palazzo Reale, a konferencije, organizirane u suradnji s krugom čitatelja Circolo dei Lettori u Torinu, održavaju se u samom centru grada. Narednih tjedana ovoj će se mapi pridodati i druga mjesta. Događanje na otvorenom u parku Parco del Valentino, koje je obilježilo izdanje iz 2016., iz sigurnosnih razloga ne može se ponoviti, no to ne znači da događaj neće biti dostupan javnosti.

 

Cjelokupni program događaja Terra Madre Salone del Gusto odvija se u lipnju, a sve novosti dostupne su na:http://salonedelgusto.com/en/ .