Foto: L.R.Foto: L.R.Zbor istraživačkih novinara HND-a u otvorenom pismu izražava nevjericu i zabrinutost nakon vijesti da Fakultet političkih znanosti u Zagrebu na svojem studiju novinarstva nanovo ukida kolegij Istraživačko novinarstvo. "Još veći problem studija novinarstva vidimo u njegovoj koegzistenciji sa smjerom Odnosi s javnošću. Studij novinarstva mora biti striktno odvojen od studija odnosa s javnošću jer je riječ o različitim, nerijetko i međusobno suprotstavljenim profesijama", stoji u pismu upućenom FPZG-u.

"Vijest koja dolazi u vrijeme kad gotovo svakodnevno svjedočimo vrhunskim istraživačkim pričama koje razotkrivaju korupciju i zloupotrebu vlasti i koje same za sebe govore o važnosti istraživačkog novinarstva još je nevjerojatnija imajući na umu da je aktualni dekan FPZG-a svoj dekanski program između ostalog temeljio na jačanju studija novinarstva. Kako se ukidanje istraživačkog novinarstva u to uklapa, ostaje potpuno nejasno", ističu iz Zbora istraživačkih novinara HND-a.Zbor apelira na Fakultet političkih znanosti da ozbiljno i sustavno pristupi rješavanju problema položaja studija novinarstva za dobrobit i budućnost cjelokupne novinarske struke u Hrvatskoj

Naglašavaju kako novinarski izborni kolegiji, poput Istraživačkog novinarstva, nemaju što raditi u korpusu izbornih predmeta; ozbiljan studij novinarstva takav bi kolegij trebao propisati kao obavezan i poraditi na njegovoj (vrhunskoj) kvaliteti.

Još veći problem studija novinarstva vide u njegovoj koegzistenciji sa smjerom Odnosi s javnošću, inkorporiranog u sam studij novinarstva. U tom smislu, realni input i output studija novinarstva svodi se na, s jedne strane, samo nominalno upisivanje studenata novinarstva, a s druge na izdavanje diploma školovanim PR-ovcima.

"S obzirom na velik broj studenata koji FPZG upisuju upravo radi Odnosa s javnošću te s obzirom na nedopustive manjkavosti studija novinarstva, smatramo kako se u zabludu dovodi šačica mladih ljudi koja se svake godine upisuje na Fakultet s iskrenom željom da jednoga dana budu novinari. Ne možemo se oteti dojmu da oni koji to i postanu, punokrvne novinarke i novinari postaju unatoč, a ne zahvaljujući studiju novinarstva na FPZG-u. Smatramo da studij novinarstva mora biti striktno odvojen od studija U tom smislu, realni input i output studija novinarstva svodi se na, s jedne strane, samo nominalno upisivanje studenata novinarstva, a s druge na izdavanje diploma školovanim PR-ovcimaodnosa s javnošću jer je riječ o različitim, nerijetko i međusobno suprotstavljenim profesijama. Odnosi s javnošću često brane partikularne interese, dok je zadaća novinarstvo uvijek i neumorno štititi javni interes", stoji u pismu upućenom FPZG-u.

Zbor apelira na Fakultet političkih znanosti da ozbiljno i sustavno pristupi rješavanju problema položaja studija novinarstva za dobrobit i budućnost cjelokupne novinarske struke u Hrvatskoj.

"U vremenu brojnih napada na novinarke i novinare i novinarstvo općenito te njihovo konstantno oslabljivanje, ne možemo se pomiriti s činjenicom da tome pridonosi i fakultet zadužen upravo za budućnost naše struke", zaključuje se u pismu.

Ključne riječi: mediji, novinarstvo, FPZG
<
Vezane vijesti