inqinc2018_free_art_additivism.pngOtvoren je poziv autori(ca)ma koji/e djeluju u području (idealno kritičkog) računalnog 3D modeliranja u RH i regiji. Krajnji rok za dostavu aplikacija je 28.11., a za odabrane sudionike/ce produkcije predviđene su simbolične autorske naknade, te potpuna produkcijska podrška.

Umjetnički produkcijski i prezentacijski projekt “free_art_-_additivism” fokusiran je prema istraživanju potencijala i značaja računalnog 3D oblikovanja u okviru slobodno licenciranog i distribuiranog recentnog umjetničkog stvaralaštva. Temelji se na taktičkom korištenju tehnologije 3D modeliranja i ispisa, a inspiriran je kritičkom teorijom aditivističkog pokreta* (inicijatora Morehshin Allahyari i Daniela Rourkea).

Projektni produkcijski program otvoren je dostavi umjetničkih likovnih i/ili konceptualnih 3D modela koji će sudjelovati u fizičkoj i online izložbenoj produkciji, te temeljima izgradnje slobodnog hrvatskog repozitorija 3D umjetnosti.

Na dostavu prijedloga posebno pozivamo student(ic)e, umjetnice/umjetnike, pisce i spisateljice, programer(k)e i svakoga čiji interesi, uz računalno oblikovanje, uključuju spekulativnu budućnost / aktivizam / DIY+DIWO / 3D oblikovanje / digitalnu ekologiju / permisivne licence / otvoreno znanje i slobodnu kulturu / kritičke koncepcije i/ili subverzije / … a posebice autore i autorice aktivne u području RH.

Prioritet pri odabiru imat će virtualne skulpture koje prkose društvenim očekivanjima, djela koja su provokativna, poetična, kritična, konceptualno izazovna i/ili umjetnički posve neprikladna.

Aplikacije se dostavljaju zaključno do 28. studenog 2018., putem e-maila hello@formatc.hr, uz obvezne sljedeće stavke:
• kratka biografija (s pravim i umjetničkim imenom te ostalim relevantnim osobnim i umjetničkim informacijama)
• vrlo kratka umjetnička izjava o apliciranom 3D modelu
• 3D model u .obj formatu
• 1 reprezentativan vizual (render) minimalno HD rezolucije, u .png formatu