Martina Dalić (Foto: Sabor.hr)<br>Martina Dalić (Foto: Sabor.hr)
Trebalo bi se dogoditi milenijsko čudo da stranka, prvostupanjski osuđena za pljačkanje vlastitog naroda (pet milijuna kuna kazne plus 17,5 milijuna vratiti državi!), donese uništenoj Bijednoj Našoj gospodarski, društveni i svaki drugi preporod. Ojačana proustaškom, netolerantnom desnicom i beznačajnim političkim patuljcima neskrivenih trgovačkih sklonosti i vlastohlepne naravi!?

Eto ti ga na, opet rusvaj na desnici! U politički autsajderskom Hrastu se potukli zbog (ne)koaliranja s "novim HDZ-om“ (sic!) Tomislava Karamarka, a "novom HDZ-u“ rekla "ćao, đaci!“ Martina Dalić, ugledna financijska stručnjakinja i bivša ministrica. Na prvi se slučaj možemo tek nasmijati i odmahnuti rukom. Komu je uopće važno to da su neki iz strančice što je svojedobno osnivala i posvađala Željka Markić, dojavljuju mediji, išamarali svog predsjednika Ladislava Ilčića, jer je svim silama želio savinuti Hrast pod Karamarkove skute. Možda bi mogla biti tek medijska začkoljica pretpostavka da su "njegovi“ išamarali "svoga“, jer se želio priključiti već podugačkom repu egzistencijalno opredijeljenih došlepati se makar i u škripavoj "pučanskoj“ prikolici do stola s mrvicama buduće vlasti.

Kada Dalić kaže "ćao, đaci!“ i dostojanstveno se pokupi s Trga žrtava fašizma, to je proročanska poruka. Nabijena sadržajem, razlozima i značenjem

Tko može išta zamjeriti nesretnom Ilčiću, koji nije demantirao da su ga išamarali "njegovi“, a ne bijesni roditelji školske djece s vjeronauka koji su u Remetincu nedaleko od Novog Marofa morali postupati po političkoj direktivi "Crkve u Hrvata“, a dokaz prikazati mjesnom vlč. Pavleku. Valja razumjeti gorku zbilju: teško je u Bijednoj Našoj hraniti petero djece plaćom violinista u Simfonijskom orkestru HRT-a i možebitnom crkavicom zauzetoga katoličkog aktivista.

Karamarko je još prije dan-dva dao znati da se razišao sa Željkom Markić. Ne samo zbog referenduma o preferencijalnom glasanju u kojem katolički smjerna poduzetnica za kontracepciju vjerojatno vidi slamku na kojoj bi, možda, nada se, napokon doplivala makar do jedne od dviju državnih porti na Markovom trgu. Bez te slamke nema nikakvih izgleda. Izborno je već jednom zglajzala u visokoj politici, pa - po sadašnjim pravilima - ni ubuduće nema šanse prijeći prag u biračkom tijelu od 87 posto statističkih katolika! Kao ni minorni Hrast bez "novog HDZ-a“, ako u idućih godinu i kusur Svevišnji nekim čudom ne spusti rampu prolaznosti na samo dva ili tri dobivena glasa birača. A neće, nije lud.

Insajderska dijagnoza

 Sasvim je drugi par rukava razlaz Martine Dalić s društvom koje sada vodi "novi HDZ“. To je uistinu šok za ozbiljnije članove stranke, koji se još zanose iluzijom da su "hrvatski pučani“ kadri nešto dobro učiniti za svoju upropaštenu zemlju, nasuprot osramoćenoj Kukuriku koaliciji. Dalić nije bilo tko u ekspertnom dijelu domaće tzv. visoke politike. Svjetonazorski, politički i intelektualno, ona nije kalibar "financijsko-gospodarskih velikana“ Ivana Šukera, Đure Njavre i Đure Popijača plus Domagoj Milošević, a još manje "snažnih političkih autoriteta“ Tomislava Čuljka i Milijana Brkića Vase, koji sjede lijevo i desno uz Karamarka. Pa, kada Dalić kaže "ćao, đaci!“ i dostojanstveno se pokupi s Trga žrtava fašizma, to je proročanska poruka. Nabijena sadržajem, razlozima i značenjem.

Nitko još nema pojma kakav je to Karamarkov "demokršćanski program“, jer ga nema, "još se stvara“. I "stvarat“ će se - do izbora! 

"Prema njezinim riječima“, prenosi Jutarnji list iz Slobodne Dalmacije, "u HDZ-u nema niti dovoljno snage niti odlučnosti iskoračiti izvan ustaljenih političkih obrazaca koji se svode na puko ponavljanje da je Vlada nesposobna, dnevno političko kritizerstvo i bavljenje prošlošću.“ Nisu prihvaćene ili su ostale u Karamarkovim ladicama kupiti prašinu neke njezine antikrizne inicijative i pokušaji da se stranka ozbiljnije pripremi za dolazak na vlast. To je ubrzalo njezinu odluku da se ukloni iz tog društva i izmakne odgovornosti za posljedice koje će s "novim HDZ-om“ na čelu, smatra, kobno pogoditi RH i njezine građane.

"Puno je retorike, stvaranja dojma i percepcije u javnosti, a stvarni sadržaj, posebno suočavanje sa složenošću i težinom mjera potrebnih za izvlačenje zemlje iz krize, manje je važan ili u najboljem slučaju sekundaran“, pojasnila je. "Za mene je daljnje sudjelovanje u takvom okruženju nemoguće, jer sam danas potpuno uvjerena da se stvari neće promijeniti.“

Hoće li hrvatski građani ozbiljno uzeti tu insajdersku dijagnozu i pokušati se još za vremena organizirano zaštititi od nadolazeće desne pošasti, koja im nije u stanju niti želi donijeti išta dobro, ostaje za vidjeti. Milenijsko iskustvo upućuje na tužnu spoznaju da latinska mudrost "historia est magistra vitae“ nema osobitu cijenu na ovim balkanskim prostorima. Karamarkovom šarenom desničarskom društvu plus jedan lijevi (?) patuljak posljednjeg predsjednika Gradske konferencije Saveza socijalističke omladine Zagreba neće naškoditi politički alarm Martine Dalić. Niti će presudno koristiti nesposobnoj momčadi SDP-ove koalicije i samom premijeru Zoranu Milanoviću.

Trebalo bi se dogoditi milenijsko čudo da stranka, prvostupanjski 
osuđena za pljačkanje vlastitog naroda (pet milijuna kuna kazne plus 
17,5 milijuna vratiti državi!), donese uništenoj Bijednoj Našoj gospodarski, društveni i svaki drugi preporod. (Foto: HDZ.hr)<br> Trebalo bi se dogoditi milenijsko čudo da stranka, prvostupanjski osuđena za pljačkanje vlastitog naroda (pet milijuna kuna kazne plus 17,5 milijuna vratiti državi!), donese uništenoj Bijednoj Našoj gospodarski, društveni i svaki drugi preporod. (Foto: HDZ.hr)

"Novi HDZ“, uza sve "pučke“ savjetnike iz ekonomskog tabora Angele Merkel, nije kadar progurati Bijednu Našu kroz šestogodišnji recesijski tunel na osunčanu stranu. Pogledajte "kremu“ možebitne nove vlasti, buduće ministre i reformske arbitre iz prvog reda bilo kojeg skupa iole hadezeovskog štiha. Raščlanite otkud su ponikle Karamarkove uzdanice, kakvih su stručno-političkih kvalifikacija, kojih moralnih referenci i kakva djela stoje iza njih? Što jamči da Bijednu Našu mogu izvući iz gospodarskog, društvenog i moralnog bankrota Tomislav Karamarko osobno, Ruža Tomašić, Branko Hrg, Marijana Petir, Darinko Kosor i ostatak koalicijske svite za koje ne znaju ni u susjednom selu?

Svi oni, hvale se na sva usta pred svakom tv-kamerom i novinarskim mikrofonom, strašno "vole Hrvatsku i hrvatski narod“, klanjaju se do poda "hrvatskim braniteljima“ i krv bi dali za "dostojanstvo Domovinskog rata“, mrze "komunističko-partizanske zločince, udbaše i jugofile“ na čelu s "haaškim veleizdajnikom Stjepanom Mesićem“ te neizmjerno "vjeruju u Isusa Krista“. EPH-ov kolumnist i književnik Ante Tomić retorički se pita: što će Hrvatska s tolikom ljubavlju!? Uistinu, kako to ljubav, kad bi i bila iskrena, puni prazne tanjure, plaća račune, pokriva minuse na računima…?

Što se još dobroga dade iscijediti, a da već nije iscijeđeno dok su vladali, iz "vječne hrvatske ljubavi“ Ivana Šukera, Gordana Jandrokovića, Jasena Mesića, Željka Reinera, Josipa Đakića, Davorina Mlakara, Frane Matošića, Duje Marasovića, Branka Bačića, Đurđice Sumrak…? Zašto su u 18 od 24 godine "samostalnosti i suverenosti“ RH, koliko je HDZ držao državne uzde, dopuštali da "ostvarenje tisućljetnog sna“, zemlja koju toliko "vole“ glavinja i - zaglavi? Zato da bi ju opet "spašavali“ i opet s rukovodećih, povlaštenih i preplaćenih položaja!? Martina Dalić nije željela sudjelovati u toj raboti.        

Tomislav Karamarko i povratnica u Bijednu Našu (nakon dugog izbivanja iz ovdašnjeg recesijskog blata) Kolinda Grabar-Kitarović nisu još preskočili ni milimetra, a zborno viču: hop, hop, hop…! "Pobjeda! Pobjeda!“ On već samog sebe javno titulira "novim hrvatskim premijerom“, a ona se smješka kao "buduća hrvatska predsjednica“. Neskromno, iritantno i mimo normi boljega kućnog odgoja za oboje. Iako bi bilo ravno čudu da Karamarko ne postane koncem 2015. godine novim premijerom, odnosno da Grabar-Kitarović pobijedi Ivu Josipovića. Makar u drugom krugu.

Tomislav Karamarko i povratnica u <em>Bijednu Našu</em> Kolinda Grabar Kitarović nisu još preskočili ni milimetra, a zborno viču: hop, hop, hop…! (Foto: HDZ.hr)<br> Tomislav Karamarko i povratnica u Bijednu Našu Kolinda Grabar Kitarović nisu još preskočili ni milimetra, a zborno viču: hop, hop, hop…! (Foto: HDZ.hr)

Uvozna "pučka“ pamet

Ona nije ključnih osobina predsjednice države, što potvrđuju i pomnije raščlambe anketnih opredjeljenja građana! Rigidnijim je desničarima, osobito u kamenitijim hrvatskim obitavalištima, nedovoljno "naša“ i "nacionalna“ te odveć "svjetska“, a politički neopterećenim i intelektualno potkovanijim biračima ne čini se dovoljno "predsjednički utemeljenom“. Bez obzira na njezine kozmopolitski uljuđene manire i nedvojbeno poliglotsko iskustvo. Do tragikomičnog je neuvjerljiva čim prozbori štogod - u "novom HDZ-u» naučenog napamet! - o promašenosti SDP-ove vlasti, siromaštvu, ćirilici i pravima manjina, kad obećava svladati krizu, a za to nema nikakve ovlasti, modernizaciji vojske a za to nema prebite pare i tako, još nekim temama na kojima se već izblamirao i Karamarko.

Nastavi li tako, Josipović neće imati mnogo muke suzbiti tu gospođu već u prvom krugu. Na Antu Đapića, Milana Kujundžića i možda Željku Markić ne vrijedi u predsjedničkoj kampanji pucati ni ćorcima, jer su gubitnici već iste sekunde kad su se kandidirali. Da je desna politička opcija i složna, kao što nije, niti će biti poslije predsjedničkih i parlamentarnih izbora, ne bi u Bijednoj Našoj sama znala i mogla od 100 kuna načiniti 150, 200 ili antikriznu ozdravljujuću tabletu od 350 kuna! Kakvi lonci, kakvi bakrači i njemačka "pučka“ pamet koja gospodarski već trokira i u samoj domovini Angele Merkel. Martina Dalić je, tvrdi, pokušala prizvati pameti glavnu struju "novog HDZ“, ali nije išlo.

Povratno je dobila službenu packu kako se zalagala za neoliberalnu koncepciju nasuprot socijalno-tržišnoj europskih i hrvatskih demokršćana. Nitko još nema pojma kakav je to Karamarkov "demokršćanski program“, jer ga nema, "još se stvara“. I "stvarat“ će se - do izbora! Trebalo bi se dogoditi milenijsko čudo da stranka, prvostupanjski osuđena za pljačkanje vlastitog naroda (pet milijuna kuna kazne plus 17,5 milijuna vratiti državi!), donese uništenoj Bijednoj Našoj gospodarski, društveni i svaki drugi preporod. Ojačana proustaškom, netolerantnom desnicom i beznačajnim političkim patuljcima neskrivenih trgovačkih sklonosti i vlastohlepne naravi!?            

Ključne riječi: HDZ, desnica, Željka Markić, Hrast
<
Vezane vijesti