Foto: prtscrFoto: prtscrVećinski vlasnik tvrtke, slovački Joj Media House, putem Uprave Glas Istre novine d.o.o. donio je odluku o namjeri otkazivanja ugovora o radu 14 novinara i urednika u jedinom istarskom dnevnom listu, Glasu Istre. Kako ističe glavni povjerenik Sindikata novinara Hrvatske Paolo Gregorović odluka o novom valu otkaza je katastrofalna jer će se osim samog gubitka radnika odluka odraziti i na pad kvalitete samih novina.

Kako Gregorović navodi u priopćenju, otkazi su poslovno uvjetovani, odnosno kao razlog otkazima navodi se pad prihoda od 30 posto te pad prosječne dnevne prodaje novina od 27 posto u razdoblju od 2013. do 2016. godine, odnosno otkako je 2013. godine proveden program zbrinjavanja viška radnika i uručeno tridesetak otkaza.

Sindikat ima sada rok od osam dana da se očituje po pitanju najavljenih otkaza. Gregorović ističe da će se provedbom te mjere broj novinara i urednika u Glasu Istre smanjiti s 38 na 24.

"Odluka o novom valu otkaza je katastrofalna, i to iz više razloga. Uprava kao ključne razloga otkaza navodi višegodišnji pad prihoda i pad tiraže, a najodgovornija za to je Uprava. Drugo, Uprava je posebnim bodovima nagradila cijelo uredništvo i većinom ih sačuvala od otkaza, a odgovornost uredništva najveća je odmah nakon odgovornosti Uprave, posebno za onaj presudni - kontinuirani gubitak vjerodostojnosti kod čitatelja", navodi Gregorović u priopćenju.

Kao razlog otkazima navodi se pad prihoda od 30 posto te pad prosječne dnevne prodaje novina od 27 posto u razdoblju od 2013. do 2016. godine, odnosno otkako je 2013. godine proveden program zbrinjavanja viška radnika i uručeno tridesetak otkazaIstiče se kako će Uprava tu odluku tumačiti kao nužan potez štednje, no otkazi će samo dodatno urušiti kvalitetu novine, tim više što su ovom odlukom o otkazima obuhvaćeni samo novinari, ne i radnici drugih službi Glasa Istre.

"Nadam se da će novi vlasnici Glasa Istre zbog navedenog preispitati ovu odluku o otkazima koju su potpisali izvršni direktor Slaven Žmak i predsjednik Uprave Neven Klarin. Prema ovom prijedlogu vlasnika, otkaze bi sada trebali dobiti i dvije žene koje se trenutno nalaze na bolovanju zbog trudnoće ili su na porodiljnom te su kao takve zakonom zaštićene, dvoje djelatnika s više od 60 godina, ali i glavni sindikalni povjerenik, koji ima osam dana da se očituje. No, ako doista bude uručeno tih 14 otkaza, ne znam tko će nam popunjavati stranice novina ili ćemo sve tekstove preuzimati od Novog lista i hoće li se u Rijeci uređivati Glas Istre", ističe Gregorović.

Posljednji val otkaza u Glasu Istre dogodio se u svibnju 2014. godine kada je Uprava dijelila otkaze temeljem programa zbrinjavanja viška radnika, s kojim Sindikat novinara Hrvatske - podružnica Glasa Istre nije bio suglasan, a prema tom programu uručeno je tridesetak otkaza na radnim mjestima: novinar, grafički urednik, grafički tehničar, lektor, redaktor, web operater, samostalni propagandist, dizajner, referent za oglase, administrator.

 

Ključne riječi: privatizacija, novinari, glas istre
<
Vezane vijesti