H-Alter
Foto: L.R.Foto: L.R.''Obrazovanje je danas na meti različitih interesnih i ideoloških skupina koje žele nametnuti svoje stavove suprotne ustavnim vrednotama i civilizacijskim dosezima. Naša je dužnost da od vlasti u Hrvatskoj nastavimo tražiti kvalitetnije obrazovanje i budućnost za našu djecu'', rekla je na današnjoj konferenciji za medije Martina Horvat iz GONG-a.

Na zagrebačkom Gornjem gradu danas je održana konferencija za medije pod nazivom Čekajući tramvaj zvan obrazovna reforma: godinu dana poslije na kojoj su predstavljeni zahtjevi Good inicijative uoči prosvjedne akcije koja će se u četvrtak 1.6. održati u Zagrebu.

Martina Horvat iz GONG-a podsjetila je na prošlogodišnje ulične prosvjede koji su diljem Hrvatske okupili oko 50 000 građana željnih provedbe cjelovite kurikularne reforme i unapređivanja državnog sustava obrazovanja. U međuvremenu, promijenila se vlada, ali pitanje obrazovanja nije se pomaklo s mrtve točke radi određenih interesenih struktura koja čitavu reformu već dulje vrijeme uspješno opstruiraju.

Bajkuša je istaknuo kako je Vican odgovorna za netransparentnost procesa izbora voditelja i članova ERS-a kojeg je učinila tajnim za javnost.''Iako je proračun za obrazovanje povećan za 14 posto, u praksi djeca od toga nemaju ništa jer se kurikularna reforma i dalje ne provodi. Obrazovanje je u političkim predizbornim programima dobilo na važnosti, ali je to ispalo još jedna floskula budući da se na obrazovanje ne gleda kao na zajednički društveni prioritet. I Europska komisija prepoznaje da je reforma zaustavljena pa preporuča da se ona nastavi u skladu s izvornim ciljevima. Međutim, obrazovanje je danas na meti različitih interesnih i ideoloških skupina koje žele nametnuti svoje stavove suprotne ustavnim vrednotama i civilizacijskim dosezima. Naša je dužnost da od vlasti u Hrvatskoj nastavimo tražiti kvalitetnije obrazovanje i budućnost za našu djecu'', rekla je Horvat.

Marko Kovačić iz Good inicijative i Mario Bajkuša iz Foruma za slobodu odgoja potom su predstavili tri temeljna zahtjeva koja se traže od aktualne Vlade.

Prvi zahtjev jest razrješenje aktualnog ministra obrazovanja Pave Barišića koji je još uvijek pod teškim teretom sumnje za plagijat, ali i koji kontinuirano radi na derogaciji odgojno-obrazovnog sustava i znanosti. Kovačić smatra da Barišić ulazi u susret klijentelističkim skupinama i pojedincima (poput rektora Damira Borasa) s jasnom financijskom koristi kroz prijedlog izmjena i dopuna Zakona o znanstvenoj djelatnosti, te da marginalnim političkim opcijama koje nemaju izborni legitimitet predaje vođenje sustava obrazovanja.

Iako je proračun za obrazovanje povećan za 14 posto, u praksi djeca od toga nemaju ništa jer se kurikularna reforma i dalje ne provodi.Drugi zahtjev tiče se razrješenja predsjednice Posebnog stručnog povjerenstva Dijane Vican koja je u više navrata pokazala da nije zainteresirana baviti se obrazovnom reformom, pri čemu je javno naglašavala da nije ni pročitala temeljne dokumente i pristigle prijave za članove Ekspertne radne skupine (ERS), iako je o njima donosila odluke. Osim toga, Bajkuša je istaknuo kako je Vican odgovorna za netransparentnost procesa izbora voditelja i članova ERS-a kojeg je učinila tajnim za javnost.

Konačno, treći se zahtjev odnosi na ponavljanje natječaja za voditelja i članove ERS-a budući da njihova imenovanja nisu jasno obrazložena ni Posebnom stručnom povjerenstvu, a onda ni javnosti. Istaknuto je kako je imenovanjem Jasminke Buljan Culej za voditeljicu ERS-a narušeno načelo neovisnosti ovog tijela jer je Culej odnedavno zaposlena u Ministarstvu znanosti i obrazovanja koje je zaduženo isključivo za administrativnu podršku ERS-u. Stoga se traži ponavljanje natječaja na načelima transparentnosti i neovisnosti.

Nakon obraćanja novinarima, organizatori su otišli do obližnjeg Muzeja prekinutih veza kako bi i simbolično ukazali na diskontinuitet između saborskog izglasavanja  i provedbe reforme, ali i poručili da ne žele da obrazovna reforma uđe u muzej prekinutih reformi jer se tiče naše budućnosti. Stoga pozivaju sve građane da im se priključe u četvrtak u 18 sati na prosvjednoj akciji na Trgu bana Josipa Jelačića.

<
Vezane vijesti