Foto: Marko ErcegovićFoto: Marko ErcegovićJavna prezentacija radionice Grad, panika – prva aktivnost u sklopu trogodišnjeg koreografskog istraživačko-produkcijskog procesa Rad panike zagrebačkog izvedbenog kolektiva BADco. i suradnika – održat će se u utorak, 10. srpnja s početkom u 12 sati, u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci.

Pod vodstvom Gorana Sergeja Pristaša i Nikoline Pristaš, petodnevna radionica uvest će studente u problematiku prikazivanja u galerijskom, odnosno prostoru "bijele kocke", koji nema sažimajuću nego rastavnu funkciju izlaganja. Kroz različite vježbe razvoja gestičkih izvedbenih materijala, preklapajućih pripovjednih tijekova i ritmičkog formatiranja izvedbe, studenti glume i suvremenog plesa upoznat će se s metodama dijagramatskog prikazivanja karakterističnog za rad BADco.

Ova radionica je prvi korak u projektu Rad panike kojim će BADco. u suradnji s nizom umjetnika mlađe generacije tematizirati ili učiniti vidljivom problematiku rada bez stvaranja u društvu i u umjetnosti.

Rad panike je trogodišnji koreografski istraživačko produkcijski proces zagrebačkog izvedbenog kolektiva BADco. koji kreće od stjecanja uvida u konstelacije prevencije izvanrednih stanja iz perspektive rada koji je u paradoksalnom odnosu prema proizvodnji – proizvodi poništenje. Naslov Rad panike korespondira s naslovom hrvatskog prijevoda knjige Grad panike Paula Virilia u kojoj autor, između ostalog, dovodi u blizinu logike stvaranja bez stvaranja u društvu i u umjetnosti. Dok terorizam, s jedne strane, proizvodi događaje kao nesreće, kao poništenja kontinuiteta, rad sigurnosti proizvodi dvostruko poništenje, negaciju negacije, gotovo estetsku operaciju na površini transparentnog grada, grada preosvjetljenog i nadgledanog, ali i grada koji proizvodi paniku kako kontrolom javnih prostora, tako i razgraničenjima među društvenim skupinama, zatvaranjem prema imigrantima i redistribucijom tijela u prostoru. Istovremeno s porastom rada u polju sigurnosti raste opća društvena nesigurnost – nestabilnost zapošljavanja, imaginiranje prijetnji, katastrofični scenariji… Grad je danas postao neobičnom kombinacijom muzejskog i kazališnog dispozitiva – (nad)gledani i kurirani teatar operacija.

Radionicu organiziraju BADco. i Drugo more u okviru programskog pravca Dopolavoro projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture, u suradnji s Akademijom dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu i Akademijom primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci - katedra gluma i mediji.

Više na internetskoj stranici Drugog mora.