Foto: Za GradFoto: Za GradNa Kvaternikovom trgu u Zagrebu jučer je obilježen Svjetski dan sporta, a manifestaciju je svojim dolaskom "uveličao" i zagrebački gradonačelnik, dan nakon što je objavljena informacija da je Kaptol dao zeleno svijetlo Gradu za gradnju nogometnog kampa na Sveticama, javlja stranka ZA GRAD.

To što je inače sablasno pust i umrtvljen gradski trg na jedan dan oživio i privukao građanke i građane željne rekreacije, sporta i zabave, zasjenila je činjenica da bi ti isti građanke i građani uskoro mogli definitivno ostati bez jednog vrijednog javnog dobra i simbola građanskog sporta, ŠRC-a Svetice. Naime, jedna od točaka nadolazeće sjednice Gradske skupštine je davanje suglasnosti za gradnju nogometnog kampa na Sveticama.

Kako stoji u najavi udruge Zagrebački institut za kulturu zdravlja, "Svjetski dan sporta, koji se u svijetu naziva i Dan izazova najveća je svjetska sportska manifestacija u kojoj se gradovi različitih država natječu u tome tko će atraktivnijim programom privući što veći broj sudionika u raznim sportskim i rekreativnim aktivnostima. Cilj je promovirati pozitivan stav prema zdravom, aktivnom i kreativnom načinu života".  

Međutim, prostor za zdrav, aktivan i kreativni način života, ali i za priredbe koje ga slave, mogao bi se doista svesti samo na plohe gradskih trgova ako se javni gradski prostori za slobodnu rekreaciju i amaterski sport poput Svetica, privatiziraju i postaju nedostupni običnom građaninu.  

"Dok građani veselo slave jedan dan sporta na privremenim Potempkinovim sportskim igralištima, javna oaza sporta se poklanja nogometnom interesu u svrhu stvaranja novih zvijezda koje ćemo sjedečki pratiti pred malim ekranima ili na tribinama. Zalažemo se za očuvanje javnih rekreacijskih zona poput Svetica od privatizacije, a koje predstavljaju jedno od rijetkih mjesta gdje bi se Svjetski dan sporta živio svaki dan, gdje bi se svi građani bez obzira na sposobnost, godine i sportski status mogli baviti svojim fizičkim, psihičkim i duhovnim zdravljem", izjavio je Svibor Jančić, vijećnik stranke ZA GRAD u VGČ Maksimir.

Ključne riječi: Milan Bandić, Kaptol, Za Grad
<
Vezane vijesti