Foto: WWFFoto: WWFSkupine pješaka i biciklista obišle za vikend područje koje bi se potpuno izmijenilo uslijed provedbe projekta izgradnje hidroelektrana Molve 1 i 2. Pregled područja završio je na jezeru Čingi Lingi odakle su zaljubljenici u prirodu još jednom zajedno poručili kako Drava nije nečija nego naša. Prikupljanje potpisa za peticiju za očuvanje Drave, na kojoj se unatoč već postojeće 22 hidroelektrane planiraju izgraditi još dvije, još uvijek traje.

Kampanja svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF Dosta je! Spasimo Dravu od novih hidroelektrana! , u sklopu koje je organiziran Drava walk & bike, okupila je u subotu stanovništvo Koprivničko-križevačke i okolnih županija.Projektu izgradnje novih hidroelektrana na Dravi protive se i predstavnici lokalnih općina, posebno onih koje su već pokrenule turističke ili edukativne projekte u tom području

Dravski vodonosnik šesti je po veličini u Europi, a kako bi voda ostala čista, preostali dio slobodne Drave potrebno je posebno zaštititi, poručili su okupljeni. Prikupljanje potpisa za peticiju za očuvanje ove rijeke na kojoj se unatoč već postojeće 22 hidroelektrane planiraju izgraditi još dodatne dvije u punom je pogonu. Planirane hidroelektrane Molve 1 i 2 nisu protočne, imale bi dvije akumulacije zajedno dugačke gotovo 27 km i široke oko 700 m koliko je širina inundacijskog pojasa između nasipa. 

WWF podržava održivu hidroenergetiku samo ako se poštuju određene mjere sistemskog planiranja novih hidroenergetskih projekata no protivi se izgradnji loše planiranih projekata, a pogotovo onih u zaštićenim prirodnim područjima od izuzetne vrijednosti. Ukoliko postoji hidroenergetski potencijal na rijeci ključno je napraviti studiju procjene utjecaja na okoliš te razmisliti o učinku potencijalne hidroelektrane na život stanovništva toga kraja.

"Ne smijemo dozvoliti da hidroelektrane Molve 1 i 2 uđu u prostorni plan Koprivničko-križevačke županije i zaštićeno Natura 2000 područje! Sacuvajmo Dravu kako bi imali čistu vodu, veću produktivnost šuma nizvodno i kako bi se smanjio utjecaj klimatskih promjena čije posljedice se osjete sve više i više. Ulaskom hidroelektrana u prostorni plan dobila bi se osnova za izgradnju istih te se na tom razmjerno velikom prostoru automatski onemogućuju bilo kakve druge aktivnosti, planovi za održivi razvoj gube se zbog loših odluka lokalnih donosioca odluka, a potencijal za razvoj ove regije u skladu s prirodom je velik!", rekla je Ivana Korn Varga iz WWF Adrije.

Projektu izgradnje novih hidroelektrana na Dravi protive se i predstavnici lokalnih općina, posebno onih koje su već pokrenule turističke ili edukativne projekte u tom području.

Ključne riječi: hidroelektrane, aktivizam, drava, WWF
<
Vezane vijesti