Foto: Tomislav BušljetaFoto: Tomislav BušljetaCentar za mirovne studije (CMS) i inicijativa Ne vojnom roku – Hrvatska zna bolje u dva su navrata upozorili MORH i MDOMSP da krše Ustav RH i Zakon o civilnoj službi budući da prilikom slanja poziva građanima za sudjelovanje u vojnim vježbama nisu osigurali zakonski predviđene procedure za ulaganje prigovora savjesti na služenje u oružanim snagama.

Kako ističu iz CMS-a, članak 6. Zakona o civilnoj službi jasno propisuje da zahtjev za civilnu službu zbog prigovora savjesti može podnijeti pričuvnik tijekom obveze služenja u pričuvnom sastavu. Također čl. 24 Zakona o obrani jamči pravo na prigovor savjesti. O navedenom zahtjevu trebalo bi odlučivati Povjerenstvo za civilnu službu pri Ministarstvu za demografiju, obitelj mlade i socijalnu politiku.CMS je zaprimio niz dojava građana kako im matični uredi za obranu ne omogućavaju ulaganje prigovora savjesti

Iako je MORH u nekoliko navrata slao pozive za upis u tzv. "ratni raspored", a ovaj tjedan i pozive na vojne vježbe, istovremeno nije osigurao proceduru oko prigovora savjesti, niti je informirao vojne obveznike da imaju pravo na prigovor savjesti na vojnu pričuvu. MORH na upite onih koji su dobili pozive, zbog čega bi morali izostati s posla, ne daje potpune informacije o njihovom ustavnom pravu na prigovor savjesti, već im najavljuje ispričnice za poslodavce.

Štoviše, CMS je zaprimio niz dojava građana kako im matični uredi za obranu ne omogućavaju ulaganje prigovora savjesti – dok pojedinci u tim uredima čak i prijete prigovaračima savjesti podizanjem stegovnih mjera protiv njih. Takvo ponašanje je protuzakonito i nedopustivo u demokratskoj Hrvatskoj.

Također, MDOMSP se oglušuje na dopise CMS-a da žurno osnuje Povjerenstvo za civilnu službu i time blokira čitav proces ulaganja prava na prigovor savjesti.

Centar za mirovne studije traži da MORH prestane sa slanjem poziva za vojne vježbe sve dok ne uspostavi jasnu proceduru oko ulaganja prigovora savjesti te poziva MDOMSP da u narednih sedam dana uspostave Povjerenstvo za civilnu službu. Konačno, CMS poziva vojne obveznike da ulože prigovor savjesti na vojnu pričuvu. To je najbolja poruka institucijama koje ne provode zakone. 

Ključne riječi: vojni rok, CMS
<
Vezane vijesti