Dubrovački je gradonačelnik Andro Vlahušić 18. prosinca 2013. zaključio i potpisao pet ugovora s odabranim dijelom dubrovačkih medija za tzv. nabavu medijskih usluga u 2014. godini, i to u sveukupnoj vrijednosti od 873 500 kuna s PDV-om.

Nije potrebno biti posebno analitički nastrojen da bi se uvidjelo kako se radi o plaćenom "peglanju" Vlahušićeva imagea u lokalnoj i široj javnosti. H-Alter objavljuje faksimile svih pet spornih ugovora.

U Dubrovniku djeluje jedanaest komercijalnih medija i svima njima nije ni ponuđeno da se, pod jednakim uvjetima, natječu za sredstva iz gradskog proračuna

Ako niste znali, gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić veliki je ljubitelj medija. Naravno, samo odabranih, onih koje obilato financijski pomaže kako bi njegovo djelovanje u dubrovačkoj i široj javnosti bilo prikazano u najsvjetlijim tonovima. Kad bi Vlahušić to radio sa svojim ili obiteljskim novcima, problema ne bi uopće bilo, ali kad se brušenje gradonačelničkog imagea potajno plaća sredstvima koje izdvajaju svi dubrovački porezni obveznici, onda je takva rabota i više nego upitna. Konkretno: za tzv. nabavu medijskih usluga u 2014. godini gradonačelnik je lanjskog 18. prosinca zaključio i potpisao pet ugovora s odabranim dijelom dubrovačkih medija, i to u sveukupnoj vrijednosti od 873 500 kuna s PDV-om.

Na tom popisu su tjednik Glas Grada s 247 500 kuna, Radio Ragusa čije usluga koštaju 195 000, zatim portali Dubrovački dnevnik i Dubrovnikpress  sa 180 000 odnosno 161 250 i Radio Laus s 90 000 kuna. Ti novci dubrovačkih poreznih obveznika namijenjeni su, prema Vlahušićevim ugovorima, medijskom praćenju aktivnosti gradskih upravnih odjela za poslove gradonačelnika, za proračun, financije i naplatu, za komunalne poslove i mjesnu samoupravu, za poduzetništvo, turizam i more te za obrazovanje, sport, socijalnu skrb i civilno društvo.   

Već i letimičan pogled na rečene ugovore pokazuje kako u cijelom tom plaćenom medijskom praćenju aktivnosti dobrog dijela dubrovačke gradske uprave najbolje prolazi Upravni odjel za poslove gradonačelnika. Iznosi koji se s te proračunske stavke izdvajaju za "informiranje i promociju" Vlahušićevih aktivnosti višestruko su financijski jači od novaca namijenjenih, primjerice, za obavještavanje dubrovačkih poreznih obveznika o novostima vezanim za socijalnu skrb i civilno društvo. Ta je činjenica, uostalom, nepobitno vidljiva iz ugovora koje objavljujemo u našoj fotogaleriji, i nije potrebno biti posebno analitički nastrojen da bi se uvidjelo kako se u konkretnom slučaju radi o plaćenom "peglanju" imagea Andra Vlahušića u lokalnoj i široj javnosti. Podatak da se od ukupno 873 500 kuna na "informiranje i promociju" Upravnog odjela za poslove gradonačelnika u spomenutih pet ugovora izdvaja čak 437 500 kuna je i više nego uvjerljiv.

Vlahušićevu "ljubav" prema odabranim medijima, načeo je tjednik Dubrovački list (DL), ističući kako uz spomenute ugovore nije poznat iznos kojim gradonačelnik plaća "nabavu medijskih usluga" najstarijem lokalnom tjedniku, Dubrovačkom vjesniku. Prema kalkulacijama DL-a godišnji iznos koji Vlahušić izdvaja "za samohvalu" u dijelu lokalnih medija - prelazi milijun kuna!


Luko Brailo

brailo_zeljkotutnjevic-h-alter.jpg brailo_zeljkotutnjevic-h-alter.jpg

Namjenski usmjereno "pomaganje" određenih medija ne može se i ne smije promatrati kroz traženje odgovora tko je navedene podatke i ugovore pustio u javnost, kako to čine gradonačelnik i njegovi suradnici posljednjih dana, kaže dubrovački novinar Luko Brailo, ujedno predsjedavajući Središnjeg odbora Hrvatskog novinarskog društva i član Vijeća GONG-a. Problem je bitno širi i složeniji i radi se, po mome mišljenju, o još jednom iz serije čudesnih postupaka gradonačelnika Vlahušića.

U konkretnim slučajevima gradonačelnik se poziva na članak 18. i stavak 3. Zakona o javnoj nabavi koji mu omogućuje "nabavu roba i usluga" u vrijednosti do 200 tisuća kuna bez PDV-a. Time zadovoljava samo puku formu, ali pritom u potpunosti previđa odredbe članka 3. rečenog zakona. U tom se članku izrijekom navodi kako su prilikom provođenja postupaka iz Zakona o javnoj nabavi "naručitelji obvezni u odnosu na sve gospodarske subjekte poštivati načelo slobode kretanja roba, načelo poslovnog nastana i načelo slobode pružanja usluga". Također, naručitelji su tim slijedom obvezni poštivati "načelo tržišnog natjecanja, načelo jednakog tretmana, načelo zabrane diskriminacije, načelo uzajamnog priznavanja, načelo razmjernosti i načelo transparentnosti". U Dubrovniku djeluje jedanaest komercijalnih medija i svima njima nije ni ponuđeno da se, pod jednakim uvjetima, natječu za sredstva iz gradskog proračuna. Vidljivo je, dakle, koliko je medija temeljem tih Vlahušićevih odluka zaobiđeno, i jasno je da je dubrovački gradonačelnik žestoko prekršio brojna načela Zakona o javnoj nabavi na koji se poziva. No, od osobe koja s nepravomoćnom presudom zbog zloupotrebe položaja i ovlasti i dalje nesmetano vodi Grad Dubrovnik, teško je očekivati drugačije ponašanje. Tim više što Vlahušić često zna reći: "Poštujem zakon, ali će biti onako kako ja kažem", što jasno upućuje na njegovo razumijevanje vođenja javnih poslova, kazao je za H-Alter Luko Brailo. 

Ključne riječi: Dubrovnik, Andro Vlahušić
<
Vezane vijesti