Ministarstvo kulture jučer je objavilo rezultate natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava neprofitnim medijima. Prvu nagradu, tešku 400 000 kuna, odnio je H-Alter

Isti novčani iznos dodijeljen je Fade Inu i portalu Forum.tm. Drugu grupu doniranih, s 200 000 kuna i manje, predvode Kulturpunkt, VoxFeminae, Lupiga i RadioNet.

"H-Alter, portal s dugogodišnjim iskustvom u hrvatskom medijskom prostoru, u oba kruga natječaja ostvario je najveći broj bodova, što svjedoči tomu da su ga svi članovi/ce Povjerenstva prepoznali kao najkvalitetniji neprofitni medij od svih prijavljenih"

Sam natječaj Ministarstva kulture napravio je značajan korak naprijed u odnosu na prethodne slične natječaje za dodjelu javnih sredstava. Iskoraci se sastoje u slijedećem: Ministarstvo je prije njegova raspisivanja vodilo široku javnu raspravu o njegovu sadržaju, kriteriji za vrednovanje medija bili su detaljno razrađeni i unaprijed poznati, kao i količina bodova koju svaki od njih "nosi". Natječajna komisija bila je sastavljena od kompetentnih i nezavisnih članica i članova, koji su preuzeli obavezu izraditi pismenu recenziju svakog medija.

Bilo je ipak uočeno i dosta slabosti u pripremi i provođenju natječaja, pa smatramo da bi Ministarstvo kulture trebalo nastaviti raspravu o njemu, kako bi se zaista dostigao visok standard u procedurama dodjele javnih sredstava neprofitnim (pa i ostalim) medjima.

Zanimljivo je da na ovom natječaju broj dobivenih bodova nije nužno bio vezan uz iznos dodijeljenih potpora. Zato upravo recenzije natječajne komisije imaju posebnu težinu. Za H-Alter je tu napisano:

"H-Alter, portal s dugogodišnjim iskustvom u hrvatskom medijskom prostoru, u oba kruga natječaja ostvario je najveći broj bodova, što svjedoči tomu da su ga svi članovi/ce Povjerenstva prepoznali kao najkvalitetniji neprofitni medij od svih prijavljenih. H-Alter angažirano doprinosi pluralizmu medijskog predstavljanja društvenih subjekata, sustavno afirmira građanska, politička i socijalna ljudska prava te hrabro propituje ekonomski i politički moćne. Uredništvo portala objavljuje radove etabliranih novinara/ki, ali i razmišlja o otvaranju prostora novim autorima, koristi različite novinarske forme, promišlja o dosegu i želi utjecati na hrvatsku stvarnost.

Povjerenstvo odobrenom financijskom potporom želi omogućiti kontinuitet visokoprofesionalnog novinarskog i uredničkog angažmana, ali i otvoriti put daljnjem razvoju, predviđenom u kvalitetno razrađenom planu rada, posebno u pogledu nadogradnje informativne funkcije portala. Nekoliko članova/ca Povjerenstva upozorilo je na potrebu većeg angažmana i promišljanja o boljoj prezentaciji, oblikovanju i opremi sadržaja te cjelokupnog dizajna portala."

<
Vezane vijesti