Foto: PixabayFoto: PixabayHrvati i protuslovlja naziv je zbirke mikroeseja o odnosu Hrvata i nekih riječi s kojima žive. Donosimo esej na temu država/narod.

Država i Narod uopće ne postoje. Pokažite mi prstom tu Državu i taj Narod, tu munju i grom atmosferskog pražnjenja političkog elektriciteta.

Država i Narod su u sukobu interesa jer Narod postaje Država kad ga Država plaća, a Država postaje Narod kad ostane bez posla, jer Država je moć, a Narod je uglavnom nemoć. Država je toljaga, Narod, to su manijaci svake vrste, a Država su manijaci koji vladaju manijacima naoružani do zuba (Marx).

U svim manifestacijama Države od trodiobe vlasti, do javnih službi, uprave, ministarstava i ureda i u svim manifestacijama Naroda, od pjesama, slika, folklora i nacionalnih osjećaja, ono iz čega sve to izvire, i službe, i uprave, i zakoni, i sudstvo, i pjesme, nošnje, sentimenti, fotografije i uspomene jedna je realna podloga, a ta se zove Naši međusobni odnosi i naši međusobni odnosi već se pri prvom pogledu raspadaju na Državu i Narod i kvaliteta naših međusobnih odnosa jest kvaliteta komunikacije.

Nacistička Njemačka je njegovala biološku porivnost ili iracionalnost samo u sferi ideologije. U sferi organizacije bili su racionalni. U sferi strategije bili su racionalni jer ishod na ratištu vrlo brzo pokaže ispravnost ljudskog racia. Krivom ideologijom i pravom organizacijom možeš dobiti bitku, ali ne i rat.

drzava_narod_copy13044.png
Svakog dana u sklopu H-Alterovog pojmovnika donosimo jedan mikroesej iz zbirke Borisa Kuglera pod nazivom Hrvati i protuslovlja.
Ključne riječi: država, pojmovi, narod
< >
Vezane vijesti